Żywca brakuje a tuczniki coraz tańsze
Tuczniki są tańsze, ponieważ nastał martwy sezon poświąteczny. Brak ożywienia na rynku oraz mała liczba ubojów sprzyjają niskim cenom skupu. Ponadto niemieckie stowarzyszenie producentów trzody chlewnej VEZG obniżyło je o 3 centy.
Ceny tuczników w 14 tygodniu 2016 r. tj. od 4 do 10 kwietnia zmalały średnio o 10 groszy. W transakcjach członków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej wynosiły one 4,28 zł/kg żywca.
Prywatne przechowywanie wieprzowiny budzi kontrowersje
Ceny żywca mogą nieco wzrosnąć w kolejnych tygodniach. Wszystko przez zbliżającą się inaugurację sezonu grillowego. Z drugiej strony w kwietniu na rynek trafi zmagazynowana w ramach prywatnego przechowalnictwa wieprzowina.
Wieprzowina z magazynów ma stanowić 3 proc. miesięcznej produkcji unijnej i powinna zostać wchłonięta przez rynek nie wpływając na ceny żywca. Jednak niektóre zakłady mięsne mogą wykorzystać tę sytuację do ich obniżenia - przewidują analitycy KZP-PTCH
Nadmiar tuczników w okresie wielkanocnym w Niemczech spowodował obniżkę cen przez VEZG o 3 centy. Natychmiast wpłynęło to na obniżkę cen w Polsce, ale także w Belgii, Holandii oraz Irlandii, gdzie zostały one skorygowane odpowiednio o 3,7, 0,9 oraz 3,9 centa. Niemiecki trend nie znalazł tym razem odbicia we Francji, Austrii, Hiszpanii oraz w Danii.