Żywca brakuje a tuczniki coraz tańsze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
12-04-2016,8:00 Aktualizacja: 12-04-2016,7:20
A A A

Tuczniki są tańsze, ponieważ nastał martwy sezon poświąteczny. Brak ożywienia na rynku oraz mała liczba ubojów sprzyjają niskim cenom skupu. Ponadto niemieckie stowarzyszenie producentów trzody chlewnej VEZG obniżyło je o 3 centy.

Ceny tuczników w 14 tygodniu 2016 r. tj. od 4 do 10 kwietnia zmalały średnio o 10 groszy. W transakcjach członków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej wynosiły one 4,28 zł/kg żywca.

prywatne przechowywanie wieprzowiny, dopłaty,

Prywatne przechowywanie wieprzowiny budzi kontrowersje

Dopłaty do prywatnego przechowalnictwa, które mają stabilizować rynek wieprzowiny zdobywają coraz więcej przeciwników. Nagłe pojawienie się dodatkowej wieprzowiny na rynku nie będzie sprzyjało odbudowie cen żywca. Na rynku europejskim...

 

Ceny żywca mogą nieco wzrosnąć w kolejnych tygodniach. Wszystko przez zbliżającą się inaugurację sezonu grillowego. Z drugiej strony w kwietniu na rynek trafi zmagazynowana w ramach prywatnego przechowalnictwa wieprzowina.

Wieprzowina z magazynów ma stanowić 3 proc. miesięcznej produkcji unijnej i powinna zostać wchłonięta przez rynek nie wpływając na ceny żywca. Jednak niektóre zakłady mięsne mogą wykorzystać tę sytuację do ich obniżenia - przewidują analitycy KZP-PTCH

Nadmiar tuczników w okresie wielkanocnym w Niemczech spowodował obniżkę cen przez VEZG o 3 centy. Natychmiast wpłynęło to na obniżkę cen w Polsce, ale także w Belgii, Holandii oraz Irlandii, gdzie zostały one skorygowane odpowiednio o 3,7, 0,9 oraz 3,9 centa. Niemiecki trend nie znalazł tym razem odbicia we Francji, Austrii, Hiszpanii oraz w Danii.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA