Dlaczego cena tuczników w Polsce wzrosła?
Ceny tuczników w Polsce w ostatnich 2 tygodniach wzrosły i ponownie wyrównały się z niemieckimi. Dlaczego tak się stało?
– Na podwyżki wpłynął fakt, że niemiecka wieprzowina została wyłączona ze sprzedaży na rynek Wielkiej Brytanii i Korei Południowej. My jesteśmy bardzo aktywni głównie na tym pierwszym – mówi Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.
Polsce bardzo zależy na tym, żeby się na nim umacniać i zwiększać tam swoją obecność, zwłaszcza po Brexicie.
– W efekcie w Polsce zmalało zainteresowanie wieprzowiną z Niemiec, bo właśnie wskutek stwierdzonego w Brandenburgii ogniska pryszczycy nie można jej eksportować dalej – zauważa Dargiewicz i dodaje:

Hodowla świń w jej polskiej kolebce przeżywa poważny kryzys
– Import mięsa zmalał. Żywca generalnie wcześniej nie przywoziliśmy stamtąd zbyt dużo. Z tego właśnie powodu krajowa cena zrównała się z niemiecką
Prognozy są niezłe
Wiele wskazuje, że po złym przełomie 2024 i 2025 roku oraz fatalnym styczniu nadchodzą w końcu lepsze czasy dla hodowców i producentów trzody chlewnej. Wszystko jednak zależy od tego, czy pryszczyca w Niemczech zostanie opanowana.
Jeśli nie wybuchnie drugie i kolejne ogniska tej choroby, a póki co nic na to nie wskazuje, to sytuacja na naszym rynku powinna się poprawić. Wpłynie na to kilka czynników.
– Po pierwsze, na rynku będzie mniej świń, co widzimy po grudniowym stanie pogłowia w naszym kraju. Choć w ostatnim czasie czynnik ten nie był decydujący, to jednak obecnie zmalało ono do takiego poziomu, że musi to oddziaływać na rynek – komentuje Aleksander Dargiewicz.
Po drugie wiosną sezonowo rośnie popyt na wieprzowinę wraz z początkiem sezonu grillowego, a w perspektywie jest jeszcze sezon letni i niższa podaż tuczników z powodu upałów i mniejszych dobowych przyrostów masy ciała tych zwierząt.
– Mam nadzieję, że cena pozwoli hodowcom i producentom odrobić starty, które ponieśli w ostatnich tygodniach – podsumowuje Aleksander Dargiewicz.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ