Dlaczego cena tuczników w Polsce wzrosła?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
18-02-2025,11:30 Aktualizacja: 19-02-2025,23:35
A A A

Ceny tuczników w Polsce w ostatnich 2 tygodniach wzrosły i ponownie wyrównały się z niemieckimi. Dlaczego tak się stało?

– Na podwyżki wpłynął fakt, że niemiecka wieprzowina została wyłączona ze sprzedaży na rynek Wielkiej Brytanii i Korei Południowej. My jesteśmy bardzo aktywni głównie na tym pierwszym – mówi Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.

Polsce bardzo zależy na tym, żeby się na nim umacniać i zwiększać tam swoją obecność, zwłaszcza po Brexicie.

– W efekcie w Polsce zmalało zainteresowanie wieprzowiną z Niemiec, bo właśnie wskutek stwierdzonego w Brandenburgii ogniska pryszczycy nie można jej eksportować dalej – zauważa Dargiewicz i dodaje:

Gobarto Hodowca, trzoda chlewna, Wielkopolska, produkcja tuczników, ASF, wirus ASF, hodowla świń, pogłowie świń, maciory

Hodowla świń w jej polskiej kolebce przeżywa poważny kryzys

Wielkopolska była od wielu lat liderem pod względem produkcji i liczby stad trzody. Obecnie region ten przeżywa poważny kryzys. Hodowcy i producenci trzody chlewnej w Wielkopolsce w 2024 roku byli odpowiedzialni za 26% wszystkich stad w Polsce. W...

– Import mięsa zmalał. Żywca generalnie wcześniej nie przywoziliśmy stamtąd zbyt dużo. Z tego właśnie powodu krajowa cena zrównała się z niemiecką

Prognozy są niezłe

Wiele wskazuje, że po złym przełomie 2024 i 2025 roku oraz fatalnym styczniu nadchodzą w końcu lepsze czasy dla hodowców i producentów trzody chlewnej. Wszystko jednak zależy od tego, czy pryszczyca w Niemczech zostanie opanowana.

Jeśli nie wybuchnie drugie i kolejne ogniska tej choroby, a póki co nic na to nie wskazuje, to sytuacja na naszym rynku powinna się poprawić. Wpłynie na to kilka czynników.

– Po pierwsze, na rynku będzie mniej świń, co widzimy po grudniowym stanie pogłowia w naszym kraju. Choć w ostatnim czasie czynnik ten nie był decydujący, to jednak obecnie zmalało ono do takiego poziomu, że musi to oddziaływać na rynek – komentuje Aleksander Dargiewicz.

Po drugie wiosną sezonowo rośnie popyt na wieprzowinę wraz z początkiem sezonu grillowego, a w perspektywie jest jeszcze sezon letni i niższa podaż tuczników z powodu upałów i mniejszych dobowych przyrostów masy ciała tych zwierząt.

– Mam nadzieję, że cena pozwoli hodowcom i producentom odrobić starty, które ponieśli w ostatnich tygodniach – podsumowuje Aleksander Dargiewicz.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2025

Hoduj z głową świnie:

-Okiem doradcy - sucha dezynfekcja

-Świeże powietrze to podstawa

-Zamiast powiększać stado, zwiększyli dobrostan

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2025

Hoduj z głową bydło:

-Programowanie życia cieląt

-Jak zmodernizować oborę pod robota?

-Lepszy dobrostan to większy zysk

PRENUMERATA