Hodowla świń w jej polskiej kolebce przeżywa poważny kryzys
Wielkopolska była od wielu lat liderem pod względem produkcji i liczby stad trzody. Obecnie region ten przeżywa poważny kryzys.

Największe stada świń są najbardziej odporne na kryzys
Hodowcy i producenci trzody chlewnej w Wielkopolsce w 2024 roku byli odpowiedzialni za 26% wszystkich stad w Polsce.
W Wielkopolsce w 2024 roku hodowano niemal 1/4 ogólnej liczby świń w kraju.
Spadek liczby stad oraz zmniejszenie pogłowia wskazuje na poważne problemy, które mogą oznaczać głęboki kryzys w tym kluczowym regionie.
ASF w Wielkopolsce
Z pewnością spory wpływ na tę sytuację miał wirus afrykańskiego pomoru świń. W 2024 roku w Wielkopolsce.
Najwięcej ognisk ASF u świń (23) w 2024 r. wybuchło właśnie w tym województwie, w tym w powiecie czarnkowsko-trzcianeckim – 1, gnieźnieńskim – 6, obornickim – 7, pilskim – 1, poznańskim – 4, szamotulskim – 1 i wągrowieckim – 3.
Powiatowi lekarze weterynarii odpowiedni do siedziby stad zdecydowali o zabiciu wszystkich zwierząt w ogniskach, czyli 10 983 sztuk.

Ceny tuczników rosną. Ich niemiecki rodowód nie jest pożądany
Służby weterynaryjne dokonały także zabicia i uboju prewencyjnego w 33 gospodarstwach kontaktowych.
Sytuacja ta ma nie tylko wpływ na wielkopolski sektor rolniczy, ale również na krajową produkcję mięsa.
– Od lat Wielkopolska była rolniczym liderem, także w chowie i hodowli świń – mówi Piotr Karnas, dyrektor. ds. rozwoju trzody chlewnej w Gobarto Hodowca i dodaje:
– Rodzinne gospodarstwa, w których produkcja zwierzęca oparta była w zdecydowanej większości na budynkach w zabudowie zagrodowej mieszczącej kilkadziesiąt, a maksymalnie kilkaset sztuk, właśnie zaczynają przechodzić do historii.
Ekspert wyjaśnia, że małe stada nie wytrzymują rywalizacji rynkowej, gdzie podobnie jak w produkcji roślinnej, to skala decyduje o dochodowości.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ