Ceny tuczników rosną. Ich niemiecki rodowód nie jest pożądany

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
13-02-2025,14:30 Aktualizacja: 13-02-2025,14:31
A A A

Jeszcze 3 tygodnie temu skupujący zarzekali się, że mają wystarczająco dużo towaru i nie potrzebują świń. Chyba jednak się przeliczyli lub świadomie opóźniali nieuniknione – mówi Bartosz Czarniak*.

Cena tuczników na niemieckiej giełdzie VEZG pozostała bez zmian. Nadal wynosi ona 1,72 euro za kg w klasie E (7,18 zł).

Niemieckie zakłady mięsne nie mogą eksportować wieprzowiny na niektóre rynki trzecie, więc podaż wciąż przewyższa popyt.

– Rynek nie znosi próżni, więc między innymi polskie zakłady, które mają możliwość eksportu do Korei Południowej czy Wielkiej Brytanii zaniechały dostaw zwierząt, które mają chociaż podejrzenie pochodzenia z Niemiec – mówi Bartosz Czarniak, dodając:

pogłowie trzody chlewnej, maciory, prosięta, tuczniki, warchlaki, żywiec wieprzowy, Gobarto Hodowca, ARiMR,

Liczba macior oraz stad świń maleje i to mocno

Pogłowie trzody chlewnej w Polsce na koniec 2024 roku wynosiło 9 209 274 świń utrzymywanych w 47 871 stadach. Główny Urząd Statystyczny informuje, że pod koniec 2024 roku w Polsce pogłowie macior spadło do poziomu 599,7 tys. sztuk....

– Jeszcze w styczniu cena w Polsce wynosiła w okolicy 6,40 zł za kg w klasie E, natomiast w zeszłym tygodniu oficjalnie proponowano 7,15 zł w klasie E. Jednak ci, którzy potrzebowali towaru na już, a dostawca mógł zaproponować ilości całosamochodowe, mógł liczyć w indywidualnych negocjacjach nawet 7,45 zł.

Obecnie proponowane stawki wynoszą 7,30 zł w klasie E, co jest podwyżką względem ostatniego tygodnia o 15 groszy.

– Najbliższy rok to budowanie pozycji na rynkach międzynarodowych przez zakłady mięsne, tak aby móc wybronić się przed konkurencją niemiecką, która wróci zaraz po uwolnieniu się tego kraju od pryszczycy – mówi Bartosz Czarniak i dodaje:

– Jeśli nasza wieprzowina ugruntuje swoją pozycję, będzie to dobrym bodźcem do utrzymania odpowiedniej marży i dla zakładów i rolników, co może wpłynąć pozytywnie na rozwój naszej branży.

*Bartosz Czarniak jest hodowcą świń oraz rzecznikiem prasowym Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ



 



 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 1/2025

Hoduj z głową świnie:

-Okiem doradcy - sucha dezynfekcja

-Świeże powietrze to podstawa

-Zamiast powiększać stado, zwiększyli dobrostan

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 1/2025

Hoduj z głową bydło:

-Programowanie życia cieląt

-Jak zmodernizować oborę pod robota?

-Lepszy dobrostan to większy zysk

PRENUMERATA