Wieprzowina w Chinach coraz tańsza

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
27-04-2021,13:30 Aktualizacja: 27-04-2021,13:27
A A A
Cena mięsa wieprzowego w Chinach spada. Mimo to popyt na import pozostaje wysoki.
 
Mięso wieprzowe w Chinach na rynku hurtowym potaniało w ostatnich miesiącach do wartości 4,86 dolarów za kg, co w przeliczeniu na polaką walutę daje około 18,37 zł. 
 
Oczekuje się jednak, że popyt na importowaną wieprzowinę pozostanie wysoki. Wszystko to mimo dużych dostaw wieprzowiny, która trafiła do Chin w ciągu ostatnich kilku miesięcy. 
 
- Rynek wieprzowiny wydaje się być w tej chwili dobrze zaopatrzony, chociaż raporty rynkowe wskazują, że chińscy importerzy są w tej chwili chętni do zabezpieczenia wolumenu. Nie jest więc pewne, czy ceny hurtowe dalej spadną - skomentował dla portalu euromeatnews.com Duncan Wyatt, główny analityk ds. mięsa czerwonego z Komisji ds. Rozwoju Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB).
 
Wieprzowina z Niemiec do Chin, eksport mięsa wieprzowego, ASF w Niemczech, przypadki choroby u dzików.

Niemcy chcą wznowić eksport wieprzowiny do Chin

Niemcy i Chiny prowadzą rozmowy w sprawie uznania regionalizacji eksportu wieprzowiny z tego kraju do Państwa Środka.     Federalna minister rolnictwa Julia Klöckner i jej chiński odpowiednik Tang Renijan wzięli udział w...
Według danych opublikowanych w kwietniu w Chinach spadło również pogłowie trzody chlewnej do poziomu poniżej 250 milionów sztuk. Jest to ilość jaką odnotowywano w sierpniu ubiegłego roku. 
 
Spadła również liczba loch z powodu wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF), który wciąż wywołuje nowe ogniska choroby w stadach trzody chlewnej. Spowodowało to, że postęp w odbudowie chińskiego stada świń znacznie spowolnił. 
 
Według głównych dostawców do końca bieżącego roku nie zanosi się na to, żeby popyt na wieprzowinę na rynku chińskim spadł.
 
Spodziewany jest wysoki poziom importu wieprzowiny jak również mięsa drobiowego.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA