Odchów prosiąt bez tlenku cynku. Jak go prowadzić?
Z żywieniowego punktu widzenia nie ma jednego produktu, który zastąpi terapeutyczną dawkę tlenku cynku. Za udany odchów prosiąt odpowiada wiele czynników, jak między innymi żywienie, zarządzanie stadem i prosiętami czyli głównie odpowiednie odpojenie ich siarą.
Aby prosięta żywione bez tlenku cynku, który chronił je przed nasileniem się choroby obrzękowej, odpowiednio przyrastały i się rozwijały, muszą mieć przede wszystkim zdrowy układ pokarmowy.
Zdrowy układ pokarmowy cechuje się dobrym rozwojem, trawieniem i wchłanianiem składników pokarmowych, przetwarzaniem energii, metabolizowaniem oraz odpornym mikrobiomem, a także rozwiniętymi warstwami śluzówki stanowiącymi funkcję bariery dla patogenów.
Wirus Seneca potwierdzony u świń w Wielkiej Brytanii
Głównym czynnikiem wspierającym mikroflorę przewodu pokarmowego jest pasza, a konkretnie zawarte w niej białko, tłuszcze, włókno, węglowodany, minerały, dodatki, a także jej struktura fizyczna, procesy jakim poddawane są wchodzące w jej skład surowce i w końcu higiena wytwarzania.
Za dużo białka to przepis na problemy
Białko jest niezbędne do wzrostu i rozwoju zwierząt. Jednak przebiałczona pasza w tym okresie jest gotową receptą na problemy. Podnosi ona pH przewodu pokarmowego, co wpływa na większą presję bakterii patogennych.
Wysoki poziom tego składnika pokarmowego negatywnie wpływa na zdrowie układu pokarmowego również przez to, że duża część niestrawnego białka może przedostać się do jelita grubego powodując w nim fermentację.
W żywieniu prosiąt najważniejszy jest odpowiedni balans pomiędzy różnymi rodzajami włókna jak rozpuszczalne i nierozpuszczalne.
Ważne włókno
IRZplus czyli koszmar hodowców zwierząt
Włókno nierozpuszczalne stanowią nisko fermentujące i niestrawne frakcje tj głównie lignina, celuloza, hemiceluloza i cześć pektyn. W przypadku surowców paszowych są to otręby owsiane, słoma czy łuska ryżowa.
Włókno rozpuszczalne i fermentujące jest uzyskiwane z pektyn, gum i frakcji fruktanów oraz galaktanów. Stanowią je głównie wysłodki, pulpy owocowe i oligosacharydy.
Obie frakcje włókna są potrzebne. Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że nierozpuszczalne, jest niezbędne do poprawy trawienia. Rozwija ono mikroflorę układu pokarmowego i stymuluje fermentację pożytecznych mikroorganizmów. Z drugiej strony jednak obniża strawność i rozcieńcza paszę.
Zakwaszanie treści pokarmowej
Optymalne pH żołądka u świń wynosi 3,5. W tym kwaśnym środowisku tworzy się kwas solny, który obniża pH, dzięki czemu m.in. pepsynogen przechodzi pepsynę, co umożliwia trawienie białek. Najlepiej więc, jeśli to środowisko jest bardzo zakwaszone.
Aby utrzymać pH na odpowiednim poziomie należy stosować w paszy kwasy organiczne lub ich sole, które obniżają pojemność buforową tych składników i umożliwiają rozpoczęcie pierwszego trawienia białek właśnie w żołądku.
Już jest najnowszy numer "Hoduj z Głową Świnie"
Dobroczynne tłuszcze
Tłuszcze stosowane w paszy wpływają na jej strawność. Różnią się one miedzy sobą wartością topnienia, spalania, czy nasycenia. Są zbudowane z kwasów tłuszczowych, które stanowią główny komponent błon komórkowych, substratów metabolicznych i odgrywają bardzo ważną rolę w odporności organizmu.
Najważniejsza, szczególnie dla młodych zwierząt, jest jakość i strawność tłuszczu. Nie należy więc ograniczać stosowania tzw. dobrych tłuszczów, ponieważ zarówno średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (kwas kokosowy czy z pestek palmy), jak i nienasycone, bardzo pozytywnie wpływają na ich cały układ pokarmowy.
Analizując tłuszcze należy pamiętać o nienasyconych oraz stosunku kwasów tłuszczowych Omega-3 do Omega-6. Ułatwiają one transport glukozy i kwasów tłuszczowych przez błony komórkowe, obniżają insulinooporność, ryzyko cukrzycy i chorób serca.
Świnie nie są w stanie produkować kwasów Omega-3 i Omega-6 oraz ich przekształcać, dlatego należy dostarczać je z paszą. Ich dobrym źródłem są olej lniany i siemię lniane, a z produktów nieroślinnych olej rybi.
Więcej informacji na temat odchowu prosiąt bez tlenku cynku oraz polecane przez firmy paszowe produkty, które mogą go ułatwić, znajdziesz w aktualnym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2022. ZAPRENUMERUJ