Nutritan zamiast tlenku cynku. Polski StartUp doceniony za oceanem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
21-02-2022,8:15 Aktualizacja: 22-03-2022,12:53
A A A

Branża trzody chlewnej mierzy się z problemem, który w najbliższym czasie mocno w nią uderzy. Jest to zakaz stosowania tlenku cynku w odchowie warchlaków.

Większość firm opracowała już rozwiązania pozwalające na eliminację tlenku cynku (ZnO) z paszy. Wiele z nich jednak przyznaje, że są to rozwiązania obarczone znacząco wyższym kosztem zastosowania, przy często notowanym pogorszeniu wskaźników produkcyjnych.

Polska firma Bio-Plus z siedzibą w Radwanicach koło Wrocławia, współpracująca z międzynarodowymi dostawcami komponentów żywieniowych i polskimi specjalistami w dziedzinie produkcji trzody chlewnej, opracowała nowatorski dodatek paszowy, który wychodzi naprzeciw zakazowi stosowania tlenku cynku w odchowie warchlaków.

pasze, uszlachetnianie pasz, suszenie, granulowanie,toastowanie, mikronizacja, ekspandowanie ekstruzja, Hoduj z Głową

Poprawiają jakość pasz. Znasz te techniki?

Stosowanie nowoczesnych technik i technologii do przygotowania komponentów paszowych umożliwia poprawę wartości pokarmowej pasz. Wszystkie one, mimo że są kosztowne, skutkują lepszym wykorzystaniem pasz treściwych, a tym samym ograniczają...

Dodatek paszowy, jak zapewnia producent, może całkowicie zastąpić tlenek cynku podawany prosiętom podczas odsadzania od macior.

Jest to wieloskładnikowy produkt złożony występujący pod nazwą Nutritan, który składa się z komponentów całkowicie naturalnych, o dużym potencjale nie tylko dla prosiąt i warchlaków, ale również zdaniem producenta, dla innych grup produkcyjnych.

Produkt został przetestowany w badaniach terenowych nadzorowanych przez dr Tomasza Schwarza, profesora Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Otrzymane wyniki, jak informuje naszą redakcję dr Schwarz, potwierdziły wysoką skuteczność prozdrowotnego działania preparatu w żywieniu warchlaków w warunkach produkcji komercyjnej.

mikrobiota, jelita, probiotyk, prebiotyk, zioła, zakwaszacze, kwasy organiczne, świie, Hoduj z Głową Świnie, prosięta

Mikrobiota jelitowa świń. Jak możemy na nią oddziaływać?

Hodowcy i producenci trzody chlewnej przez kształtowanie dobrostanu oraz właściwe żywienie są w stanie oddziaływać na stan oraz funkcjonowanie mikrobioty swoich zwierząt. W przewodzie pokarmowym świń bytuje ok. 0,5-1,5 tys. gatunków...

Koncepcja produktu oraz zastosowane komponenty są obecnie celem dalszych badań mających potwierdzić jego skuteczność w ograniczaniu emisji szkodliwych gazów, w tym metanu i siarkowodoru.

Produkt, dzięki swoim uniwersalnym właściwościom prozdrowotnym, może być także wykorzystywany w produkcji innych gatunków zwierząt.

Testy terenowe potwierdziły jego efektywność w zastępowaniu metafilaktyki antybiotykowej u drobiu.

Skuteczność produktu została doceniona w konkursie StartUpów zorganizowanym przez United Pork Americas. Firma została wyróżniona i zaproszona przez organizatorów do prezentacji swojej idei i produktu na tej ogromnej amerykańskiej branżowej imprezie we wrześniu bieżącego roku w Orlando na Florydzie.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij