Więcej prosiąt warchlaków i tuczników, mniej macior

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
02-04-2015,18:30 Aktualizacja: 02-04-2015,13:16
A A A

Od czerwca do grudnia 2014 r. liczba świń Polsce zmalała o 483,8 tys. sztuk, tj. o 4,1 proc. Po raz kolejny spadek odnotowano w grupie loch przeznaczonych na chów i prośnych. Wzrosła z kolei liczba warchlaków i tuczników.

Według ostatnich danych Głównego Urzędu Statystycznego dotyczącego pogłowia trzody chlewnej w Polsce liczba świń w ciągu ostatniego roku wzrosła o 2,2 proc. czyli 245,8 tys. sztuk do poziomu 11240,2 tys. sztuk.

Mniej optymistycznie prezentują się te dane w porównaniu do czerwca 2014 r. Liczba świń zmalała o 483,8 tys. sztuk, tj. o 4,1 proc., z czego loch na chów o 65,3 tys. sztuk tj. aż 6,5 proc., a macior prośnych aż o 54,6 tys. sztuk czyli 7,9 proc.

W strukturze trzody chlewnej ogółem w grudniu 2014 r. największy udział miały zwierzęta w wadze 50 kg i więcej z przeznaczeniem na ubój. Wynosił on 38,4 proc. 28 proc. stanowiły warchlaki o wadze od 20 kg do 50 kg, 25 proc. prosięta o wadze do 20 kg, 8,6 proc. trzoda chlewna o wadze 50 kg i więcej z przeznaczeniem na chów, 8,4 proc. lochy na chów w tym tylko 5,6 proc. stanowiły lochy prośne.

W porównaniu ze strukturą pogłowia trzody chlewnej rejestrowaną w końcu listopada 2013 r. o 1,3 proc. zmniejszył się udział prosiąt, o 0,1 proc. warchlaków, o 0,3 proc. grupy trzody chlewnej o wadze 50 kg i więcej przeznaczonej na chów. Wzrost o 1,7 proc. odnotowała z kolei grupa zwierząt powyżej 50 kg przeznaczonych na ubój.

W obliczu malejącego pogłowia macior i mniejszej liczby krajowych prosiąt nadal dobrze ma się import świń o wadze do 50 kg. Do grudnia 2014 r. wyniósł on 5012,1 tys. sztuk i był o 7,1 proc. wyższy niż rok wcześniej. Jak informuje GUS przeciętna waga żywa jednej zaimportowanej sztuki wynosiła 43 kg.

W grudniu 2014 r. opłacalność tuczu świń mierzona relacją ceny skupu 1 kg żywca wieprzowego do targowiskowej ceny żyta była na poziomie 7,4 - 7,3 i nadal utrzymywała się poniżej poziomu przyjętego za opłacalny dla tuczu świń, tj. co najmniej 10–11.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA