W przyszłym roku Unia Europejska utonie we wieprzowinie?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
23-10-2020,10:25 Aktualizacja: 23-10-2020,10:21
A A A
Komisja Europejska (KE) przewiduje, że w 2021 r. eksport wieprzowiny z krajów Wspólnoty gwałtownie spadnie. Będzie to efekt rozprzestrzeniającego się wirusa ASF i wstrzymania odbioru tego rodzaju mięsa przez kraje trzecie. 
 
Krótkoterminowa prognoza KE przewiduje spadek ilości wieprzowiny wywiezionej z krajów unijnych o 10%. Tak więc mięso to będzie musiało być zagospodarowane na lokalnych rynkach, a w wyniku nadpodaży jego ceny spadną.
 
Eksport w dużej mierze jest uzależniony od sposóbu zarządzania przypadkami ASF w Niemczech i innych krajach oraz od tego, czy kluczowi partnerzy handlowi zezwalają na przywóz wieprzowiny z regionów kraju wolnych od tego wirusa – informuje portal euromeatnews.com.
 
producenci wieprzowiny, mięso wieprzowe, trzoda chlewna, wzrost globalnej produkcji wieprzowiny,

Produkcja wieprzowiny na świecie wzrośnie

Globalna produkcja wieprzowiny w przyszłym roku wzrośnie o 4%. Będzie to efekt odradzania się produkcji w państwach, które zmagają się z afrykańskim pomorem świń (ASF) oraz z pandemią koronawirusa.   Raport USDA Livestock and Poultry...
Niemiecka minister rolnictwa Julia Klockner omawia kwestię regionalizacji z delegacją z Japonii. Negocjacje w tej samej sprawie są prowadzone z Chinami i Koreą Południową.
 
- Berlin musi naciskać na zasadę regionalizacji w rozmowach z Chinami i Koreą. Całość Niemiec naprawdę nie powinna mieć długoterminowego zakazu eksportu. Naszym celem musi być stabilizacja cen. Dalszy ich spadek zagroziłby całej niemieckiej produkcji wieprzowiny – podkreśliła rzecznik niemieckiej firmy Meatpacker Mueller Group.
 
Pojawienie się pierwszych przypadków ASF u dzików w Niemczech doprowadziło do spadku cen w tym kraju o 20 centów za kg.
 
Do września Kraj ten miał 14% udział w chińskim rynku wieprzowiny. Teraz jego miejsce zajęła Brazylia, USA, Hiszpania i Holandia. 
 
W pierwszych 9 miesiącach bieżącego roku Chiny zaimportowały 3,29 mln ton wieprzowiny. Jest to wzrost o 132% rok do roku. 
 
Dane opublikowane przez Pekin pokazują jednoczesny wzrost produkcji wieprzowiny, co może wpłynąć na zmniejszenie jej importu w 2021 r.
 
Wysokie ceny tego mięsa w Chinach zachęcają również importerów i konsumentów do wybierania innych źródeł białka.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA