Unia Europejska produkuje coraz więcej wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
02-08-2018,8:40 Aktualizacja: 02-08-2018,8:53
A A A
Pogłowie stada podstawowego trzody chlewnej w UE wzrosło. Przełożyło się to na zwiększenie produkcji wieprzowiny w pierwszym kwartale br. o 4,1 proc.
 
Liczba loch w UE pod koniec ubiegłego roku wzrosła o 1,1 proc., co przyczyniło się do zwiększenia produkcji wieprzowiny w 2018 r. Jest to również skutek dobrej koniunktury, która trwała od połowy 2016 r. do jesieni 2017 r. 
 
Produkcja, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej w krajach EU-13 wzrosła o 10 proc., a w krajach EU-15 tylko o 3 proc.
 
tuczniki, ceny, wbc, Niemcy

Podaż tuczników spada, a mimo to ich cena nie rośnie

Ceny żywca wieprzowego w Niemczech mimo upałów i malejącej podaży w ciągu ostatnich dwóch tygodni spadły o 5 centów. Za kilogram wagi bitej ciepłej tamtejsi hodowcy otrzymują 1,39 euro.   Ceny tuczników w ślad za...
 
W pierwszym kwartale 2018 r. największe wzrosty o 12,8 proc. odnotowano w Polsce. Na kolejnym miejscu uplasowała się Rumunia oraz Słowacji. 
 
Według Komisji Europejskiej szybki rozwój sektora wieprzowiny zostanie wyhamowany w drugiej połowie roku z powodu niskich cen trzody chlewnej oraz problemów z eksportem. 
 
Jak przewidują eksperci łączna produkcja w 2018 r. wyniesie 24 mln ton i będzie o 1,5 proc. wyższa niż w ubiegłym roku, a w Polsce w pierwszym półroczu wzrośnie o 10,4 proc.
 
Z kolei w 2019 r. rynek wieprzowiny będzie się stabilizował, a ceny będą uzależnione od możliwości eksportowych.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA