Niemcy w ciągu dwóch poprzednich tygodni obniżyły ceny tuczników o 5 centów. Ogromne upały i spadająca podaż żywca wieprzowego nie wpłynęły na ich utrzymanie na wcześniejszym poziomie.
Ceny żywca wieprzowego w Niemczech mimo upałów i malejącej podaży w ciągu ostatnich dwóch tygodni spadły o 5 centów. Za kilogram wagi bitej ciepłej tamtejsi hodowcy otrzymują 1,39 euro.
Ceny tuczników w ślad za Niemcami obniżyły Holandia oraz Dania odpowiednio o 2 i 3 centy. W Hiszpanii, Francji i Włoszech, gdzie odnotowano napływ turystów, pozostały one bez zmian. Obniżony eksport jest kompensowany w tych krajach większą sprzedażą na rynku wewnętrznym.
Unia Europejska należy do największych eksporterów tego rodzaju mięsa na świecie. Możliwości podniesienia cen skupu zależą od tego ile unijnej wieprzowiny trafi na rynki krajów trzecich.
Wirus afrykańskiego pomoru świń nadal dziesiątkuje pogłowie dzików w Polsce. Główny lekarz weterynarii poinformował o wystąpieniu kolejnych 39 przypadków ASF u tych zwierząt. Dziki nie latają, ale na profilu społecznościowym...
Mimo obniżenia cen wieprzowiny w UE o ponad 17 proc. w porównaniu do ubiegłego roku unijny eksport nie rośnie i w ciągu pierwszych pięciu miesięcy wyniósł 1600 tysięcy ton w wadze tusz. To prawie tyle samo co w ubiegłym roku.
Czynnikiem ograniczającym rozwój eksportu jest rozprzestrzeniający się wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF).
Chiny, według informacji Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, coraz bardziej zwiększają lokalną produkcję. W konsekwencji w drugiej połowie br. można spodziewać się dalszego ograniczania chińskiego importu produktów wieprzowych.
Konflikt między Stanami Zjednoczonymi a Chinami, Meksykiem i Kanadą sprzyjają rozwijaniu relacji handlowych z UE. Według ekspertów można spodziewać się, że eksporterzy unijni będą stopniowo wypierali wieprzowinę amerykańską z tych rynków.
W Polsce odnotowano wzrost eksportu wieprzowiny do 204 tys. ton (+4 proc.) ze pierwsze pięć miesięcy 2018 r. Jednak spadek światowych cen spowodował, że wartość polskiego eksportu była niższa niż w roku ubiegłym o 11,3 proc. i wyniosła 1,5 mld zł.
Stany Zjednoczone stały się największym odbiorcą polskiej wieprzowiny. Na drugim miejscu znalazły się Niemcy, a tuż za nimi Włosi. Jednocześnie polski handel zagraniczny wieprzowiną zmniejszył się, głównie w wyniku ASF.
W pierwszych pięciu miesiącach br. wzrósł import tego rodzaju mięsa o 12,6 proc. r/r. W rezultacie deficyt handlu zagranicznego wieprzowiną w tym okresie wyniósł 108 tys. ton wobec 77 tys. ton w roku ubiegłym.
-
Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ