Testuje mniej wymagające lochy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
30-08-2024,8:00 Aktualizacja: 29-08-2024,21:35
A A A
Utrzymuje lochy duńskiej genetyki, które charakteryzują się wysoką wydajnością, ale są wymagające. W celu ograniczenia nakładu pracy rolnik testuje mniej plenną rasę, dzięki której będzie mógł zaoszczędzić czas. 
 
Wiesław Lewandowski z Nowego Miasta Lubawskiego w woj. warmińsko-mazurskiego wraz z żoną Agnieszką prowadzi tucz trzody chlewnej w cyklu zamkniętym.  
 
W jego gospodarstwie znajduje się 140 macior. Stado podstawowe jest podzielone na grupy produkcyjne liczące od 16 do 20 sztuk. Rolnik w 2012 r. zainwestował w lochy wysokowydajne genetyki duńskiej. 
 
żywienie na mokro świń, płynne żywienie, bioasekuracja, cykl zamknięty,

Bioasekuracja to podstawa

Jeszcze do niedawna część warchlaków kupował z zewnątrz i prowadził tucz w cyklu półotwartym. Postanowił jednak wybudować nową chlewnię, gdzie umieści większe stado loch, co pozwoliło mu całkowicie zamknąć cykl produkcyjny. ...
W lutym 2024 r. zdecydował się wypróbować kolejną rasę i kupił 20 loszek Hypor w wadze 100 kg. Rasa ta powstała w oparciu o krzyżowanie dwóch czystych linii: matecznej Large White oraz ojcowskiej Landrace. 
 
Maciory te cechują się niższą wydajnością niż świnie duńskie, ale za to wymagają mniejszego nadzoru, a tym samym są łatwiejsze w obsłudze, na czym zależy hodowcy. 
 
Wszystkie loszki remontowe, które trafiają do gospodarstwa przechodzą kwarantannę. Rolnik obserwuje je i wykonuje badania w kierunku występowania ewentualnych chorób. W kolejnym etapie przeprowadza ich aklimatyzację. 
 
- Do komory z tucznikami, czyli tam gdzie teoretycznie jest najwięcej patogenów chorobotwórczych, wrzucam kilka mopów, które są chętnie gryzione przez zwierzęta. Następnie obficie oślinione mopy i kał trafiają do komory aklimatyzacyjnej. Wrzucam tam również łożyska od macior z porodówki. W ten sposób nowe zwierzęta mają kontakt z patogenami, które znajdują się w naszym gospodarstwie – mówi Wiesław Lewandowski.
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Krajowa cena tuczników wyższa niż średnia w UE

Cena żywca wieprzowego w Polsce w drugim tygodniu sierpnia była o ponad 2,5 euro za 100 kg wyższa niż średnia w krajach Wspólnoty. Z kolei producenci niemieccy uzyskiwali o 1 euro więcej niż w Polsce.    Żywiec wieprzowy w Polsce w...
W jego gospodarstwie znajdują się cztery budynki. W jednym z nich mieści się porodówka, sektor krycia i macior prośnych, a w pozostałych dwóch tuczarnie, które pomieszczą do 300 zwierząt. Czwarty budynek znajduje się w gospodarstwie obok, gdzie odbywa się wyłącznie tucz świń. 
 
Gospodarz od lochy duńskiej genetyki uzyskał rekordowy miot, w którym były 32 prosięta żywo urodzone. Kilka razy zdarzyło się także, że locha urodziła 27 prosiąt. 
 
- Jednak zanim zaczęliśmy osiągać dobre wyniki przez pierwsze trzy lata uczyliśmy się. Sporo czasu zajęło nam dopracowanie metody odchowu nadliczbowych prosiąt przy mamkach – podkreślił producent, dodając - Dla nas najlepiej jest jak w miocie znajduje się od 20 do maksymalnie 24 prosiąt, co ułatwia nam tworzenie mamek. 
 
Do odchowu prosiąt oprócz mamek wykorzystuje on automaty do odpajania wcześniej odsadzonych sztuk. 
 
W ciągu roku gospodarz sprzedaje około 3,5 tys. tuczników o mięsności od 56 do nawet 60%. Gospodarz rozlicza się z zakładem w wadze poubojowej według aktualnych krajowych cen. 
 
Wiesław Lewandowski w tym roku złożył wniosek o dopłaty do świń z ekoschematu "Dobrostan zwierząt". W tym celu zwiększył powierzchnię bytową loch o 20% oraz przerobił jarzma porodowe, w ten sposób aby jeden bok unosił się do góry, a drugi rozdzielał lochy od potomstwa. 
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA