Sprawdź ile dostają producenci tuczników w Europie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
08-06-2021,11:30 Aktualizacja: 08-06-2021,9:51
A A A
Ceny zakupu żywca wieprzowego zarówno w Unii Europejskiej, jak i na rynku krajowym rośnie. Pod koniec maja krajowi producenci uzyskiwali za tuczniki o 3% więcej niż przed tygodniem. 
 
Producenci w Unii Europejskiej w dniach 24-30 maja za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali średnio 165,26 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 738 zł. 
 
Cena ta była o 3% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 7% niż przed miesiącem. Żywiec ten był jednocześnie o 4% droższy niż uzyskiwali dostawcy w tym samym okresie ubiegłego roku.
 
ASF w Wietnamie, świnie z Tajlandii, afrykański pomór świń, zakaz eksportu świń,

Niemal 1000 świń z ASF trafiło do Wietnamu

Wietnam wstrzymał import trzody chlewnej z Tajlandii. Władze kraju twierdzą, że znaleziono prawie 1000 świń, u których potwierdzono obecność wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF).   Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wietnamu podjęło...
Cena świń rzeźnych w Polsce wyrażona w walucie unijnej, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, wyniosła 165,73 euro za 100 kg, co daje około 740 zł.
 
Było to o 0,47 euro więcej niż średnia cena w Unii Europejskiej oraz o 5,96 euro niż uzyskiwali producenci na rynku niemieckim. 
 
W krajowych zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w ostatnim tygodniu maja trzodę chlewną kupowano średnio po 5,67 zł za kg. 
 
Cena ta była o 3% wyższa niż przed tygodniem oraz o 13% niż przed miesiącem oraz o 10% niż przed rokiem. 
 
Półtusze wieprzowe w tym okresie zbywano średnio po 8,20 zł za kg. Ich cena była o 7% droższa niż w poprzednim tygodniu i o 12% niż przed miesiącem, a także o 11% niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA