Cena żywca wieprzowego na niemieckiej dużej giełdzie pozostała bez zmian. Krajowi producenci w 37. tygodniu mogli cieszyć się kolejną podwyżką, która wyniosła 0,05 zł za kg.
Zakończenie sezonu turystycznego w krajach Europy Południowej ograniczyło lokalną konsumpcję mięsa wieprzowego.
Akademia Płynnego Żywienia odbyła się po raz dziesiąty i przyciągnęła dużą grupę hodowców i producentów tuczników. Tematem przewodnim konferencji była ekonomia produkcji trzody chlewnej. Firma De Heus przy...
W Hiszpanii odnotowano stopniowy wzrost podaży żywca wieprzowego. Jednocześnie, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, rośnie tam waga ubojowa tuczników, a rzeźnie przechodzą na 5 dniowy system pracy.
Jednak w większości krajów unijnych podaż tuczników pozostaje na niskim poziomie ze względu na wcześniejszą likwidację pogłowia.
W 37. tygodniu ceny żywca wzrosły o 3 centy za kg w Holandii, w Belgii oraz w Austrii, a także we Francji. Dalsze wzrosty zależą od możliwości przełożenia cen tuczników na handel detaliczny.
Konsumenci ostrożnie podchodzą do zakupów żywności z obaw przed zwiększającymi się cenami energii oraz rosnącą inflacją.
W ostatnich notowaniach niemieckiej dużej giełdy cena tuczników pozostała na niezmienionym poziomie 2,10 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polska walutę daje około 9,90 zł.
Branża pozostaje jednak optymistyczna, ponieważ wiąże dużą nadzieję z możliwością ponownego eksportu wieprzowiny na rynek Korei Południowej. Jednakże przedtem służby koreańskie muszą wykonać audyt i zatwierdzić zakłady.
W Polsce średnia cena skupu tuczników w klasie E wzrosła w ciągu tygodnia o 0,05 zł za kg i wyniosła 9,95 zł za kg.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ