Spadki cen na rynku trzody chlewnej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
23-03-2020,10:00 Aktualizacja: 23-03-2020,9:56
A A A
Tuczniki w Niemczech w ubiegłotygodniowych notowaniach wyraźnie potaniały. W ślad za nimi spadły ceny warchlaków oferowanych przez naszego zachodniego sąsiada oraz w Danii.
 
Żywiec wieprzowy na niemieckiej dużej giełdzie w dniu 18 marca potaniał o 7 centów za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc) i osiągnął cenę 1,89 euro. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 8,58 złotych. 
 
Ustalona w Niemczech cena obowiązuje od 19 do 25 marca 2020 r.
 
Dzień później (19 marca) aktualną cenę tuczników opublikowali Duńczycy. Pozostała ona bez zmian na poziomie 14 koron duńskich (DKK). W przeliczeniu na polską walutę daje to około 8,51 złotych za kilogram.
 
produkcja warchlaków w cyklu zamkniętym, tuczniki, Krystian Reich

Produkcja warchlaków to jego specjalność

Hodowca posiada 70 loch oraz 15 loszek remontowych. Produkuje on warchlaki w cyklu zamkniętym i w ciągu roku sprzedaje około 600 zwierząt.    Krystian Reich wraz z partnerką Anną prowadzą czteropokoleniowe gospodarstwo rodzinne położone w...
Tego samego dnia w Danii opublikowano notowania warchlaków. We wszystkich grupach odnotowano spadek ceny o 35 DKK, czyli około 21 złotych za zwierzę. 
 
Warchlaki o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny potaniały z wartości 690 DKK do 655 DKK za sztukę. W przeliczeniu na polską walutę za jednego warchlaka w Danii trzeba zapłacić około 398 złotych.
 
Zwierzęta z grupy SPF Region 2/3 PRRS pozytywny potaniały do wartości 635 DKK (około 386 złotych).
 
Z kolei za warchlaki konwencjonalne trzeba zapłacić 625 DKK za sztukę, czyli około 380 złotych.
 
Ustalone w Danii notowania warchlaków obowiązują od 23 do 29 marca bieżącego roku. 
 
Według notowań opublikowanych 20 marca warchlaki w Niemczech potaniały o 3,50 euro za sztukę i osiągnęły wartość 79,50 euro. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 361 złotych za zwierzę. 
 
Cena ta obowiązuje od 23 do 29 marca 2020 r. 
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA