Spadek cen tuczników wyhamował?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
02-12-2021,11:05 Aktualizacja: 02-12-2021,10:14
A A A
Ceny w skupie żywca wieprzowego, w trzecim tygodniu listopada, ustabilizowały się. Krajowe zakłady płaciły za tuczniki podobnie jak przed tygodniem, a średnia europejska cena również nie uległa wielkim zmianom. 
 
Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 15-21 listopada za żywiec wieprzowy płaciły średnio 4,18 zł za kg. 
 
Cena ta była podobna jak przed tygodniem, ale o 2% wyższa niż przed miesiącem oraz o 1% niższa niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
 
W Unii Europejskiej w listopadzie spadek cen żywca wieprzowego wyhamował. W trzecim tygodniu tego miesiąca cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 128,58 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 597,18 zł. 
 
walka z asf w Polsce, odstrzał dzików, Ryszard Bartosik, Główny lekarz weterynarii, Paweł Niemczuk

Odstrzał dzików będzie maksymalny, ale najpierw trzeba je policzyć

Transmisja wirusa ASF ze środowiska naturalnego do gospodarstwa ściśle zależy od zagęszczenia dzików na danym terenie. W tym roku nadal będzie prowadzony odstrzał tych zwierząt - zapewnia Ryszard Bartosik, wiceminister rolnictwa. Na sejmowej...
Cena ta była o 0,1 euro niższa niż przed tygodniem oraz o 1% niższa niż miesiąc wcześniej oraz o 6% niż przed rokiem. 
 
W Polsce notowania trzody chlewnej wyniosły w tym czasie 117,84 euro za 100 kg, czyli około 547,30 zł. Cena ta była o 10,74 euro niższa niż średnio w Unii Europejskiej oraz o 9,73 euro niższa niż w Niemczech. 
 
W trzecim tygodniu listopada, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, cena półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 6,18 zł za kg.
 
Była ona o 2 gr za kg niższa niż przed tygodniem. Półtusze były jednocześnie o 1% droższe niż przed miesiącem, ale o 3% tańsze niż w analogicznym okresie 2020 r.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA