Średnia cena tuczników w Polsce w pierwszym tygodniu lutego według notowań KZP-PTCH wyniosła 5,11 zł za kg wagi żywej. W tygodniu następnym należy spodziewać się dalszej redukcji ceny żywca wieprzowego.
W Unii Europejskiej w ostatnim tygodniu stycznia cena wieprzowiny poszła w górę. Jednak w Niemczech nie wszystkie ubojnie podniosły cenę o 5 centów i stosowały wewnętrzne cenniki - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Podaż żywca wieprzowego w krajach Wspólnoty jest ledwie wystarczająca na bieżące pokrycie zapotrzebowania ubojni. Z tego powodu na rynku cena została podniesiona o 1-3 centy w stosunku do ubiegłego tygodnia w większości krajów unijnych. Wyjątek stanowi Dania, która utrzymała cenę tuczników.
W pierwszym tygodniu lutego w Niemczech ustalono cenę, która wynosi 1,52 euro za kg wagi bitej ciepłej, to o 5 centów mniej w stosunku do ceny sprzed tygodnia.
Główny Urząd Statystyczny podaje, że na początku grudnia ubiegłego roku pogłowie świń zwiększyło się o 4,9 proc. i wynosiło 11 107,5 tys. sztuk. To wzrost o 517,3 tys. sztuk w porównaniu z analogicznym okresem 2015 r. ...
W Polsce podaż tuczników na rynku krajowym z powodzeniem zaspokaja potrzeby zakładów w związku z tym obniżane są ceny. Niekorzystną sytuację pogarsza spadek ceny w Niemczech oraz umacnianie się złotego w stosunku do waluty europejskiej.
W notowaniach KZP-PTCH w pierwszym tygodniu lutego średnia cena tuczników wyniosła 5,11 zł za kg wagi żywej. W tygodniu następnym należy spodziewać się redukcji ceny żywca wieprzowego.
Na amerykańskim rynku obecnie cena tuczników wynosi 63,94 dolarów (cwt). Średnie ceny żywca świń rzeźnych mają wynieść w 2017 r. od 38 do 41 dolarów amerykańskich za cwt (1 cwt = 45,3592 kg), czyli o 15 proc. mniej niż w 2016 r.
Przyczyną obniżek jest spodziewany w br. wzrost produkcji wieprzowiny o ponad 5 proc. do rekordowego poziomu 11,89 mln ton.
Według chińskiego urzędu statystycznego, w minionym roku produkcja wieprzowiny w Chinach spadła o 3,4 proc. do 52,99 mln ton. W związku z tym jeszcze długo wieprzowina z Europy będzie wchłaniana przez rynek chiński.