Rynek trzody chlewnej wciąż niestabilny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
03-02-2017,7:30 Aktualizacja: 03-02-2017,8:42
A A A
W Unii Europejskiej w ostatnim tygodniu stycznia cena wieprzowiny poszła w górę. Jednak w Niemczech nie wszystkie ubojnie podniosły cenę o 5 centów i stosowały wewnętrzne cenniki - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
Podaż żywca wieprzowego w krajach Wspólnoty jest ledwie wystarczająca na bieżące pokrycie zapotrzebowania ubojni. Z tego powodu na rynku cena została podniesiona o 1-3 centy w stosunku do ubiegłego tygodnia w większości krajów unijnych. Wyjątek stanowi Dania, która utrzymała cenę tuczników. 
 
W pierwszym tygodniu lutego w Niemczech ustalono cenę, która wynosi 1,52 euro za kg wagi bitej ciepłej, to o 5 centów mniej w stosunku do ceny sprzed tygodnia.
 
pogłowie trzody chlewnej, świnie, wzrost, Polska

Pogłowie trzody chlewnej w Polsce wzrosło niemal o 5 proc.

Główny Urząd Statystyczny podaje, że na początku grudnia ubiegłego roku pogłowie świń zwiększyło się o 4,9 proc. i wynosiło 11 107,5 tys. sztuk. To wzrost o 517,3 tys. sztuk w porównaniu z analogicznym okresem 2015 r.   ...
W Polsce podaż tuczników na rynku krajowym z powodzeniem zaspokaja potrzeby zakładów w związku z tym obniżane są ceny. Niekorzystną sytuację pogarsza spadek ceny w Niemczech oraz umacnianie się złotego w stosunku do waluty europejskiej. 
 
W notowaniach KZP-PTCH w pierwszym tygodniu lutego średnia cena tuczników wyniosła 5,11 zł za kg wagi żywej. W tygodniu następnym należy spodziewać się redukcji ceny żywca wieprzowego.
 
Na amerykańskim rynku obecnie cena tuczników wynosi 63,94 dolarów (cwt). Średnie ceny żywca świń rzeźnych mają wynieść w 2017 r. od 38 do 41 dolarów amerykańskich za cwt (1 cwt = 45,3592 kg), czyli o 15 proc. mniej niż w 2016 r. 
 
Przyczyną obniżek jest spodziewany w br. wzrost produkcji wieprzowiny o ponad 5 proc. do rekordowego poziomu 11,89 mln ton.
 
Według chińskiego urzędu statystycznego, w minionym roku produkcja wieprzowiny w Chinach spadła o 3,4 proc. do 52,99 mln ton. W związku z tym jeszcze długo wieprzowina z Europy będzie wchłaniana przez rynek chiński.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA