Niemcy zamykają największą rzeźnię. Ceny tuczników spadną?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
23-06-2020,11:30 Aktualizacja: 23-06-2020,10:44
A A A
Cena tuczników ustalana w Niemczech ma przełożenie na notowania w większości europejskich państw. Zamknięcie największego zakładu ubojowego u naszego zachodniego sąsiada może wpłynąć na spadki cen. 
 
Zamknięcie największej niemieckiej rzeźni, w której ubijano 20 tys. świń dziennie doprowadzi do nadwyżki żywca wieprzowego na rynku lokalnym – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG. 
 
Presja na cenę żywca może doprowadzić do spadków notowań niemieckich tuczników. Część żywca wieprzowego z Niemiec może pojawić się w polskich ubojniach, co przełoży się na krajowe ceny skupu. 
 
producenci tuczników w USA, zakłady przetwórcze, rzeźnie, trzoda chlewna, koronawirus, moce przerobowe, ubojnie

Rzeźnie w USA odbudowują potencjał produkcyjny

Przetwórstwo wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych sukcesywnie się zwiększa. Na początku czerwca liczba ubitych tuczników była większa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.   Amerykański rynek trzody chlewnej zachwiał się...
W ostatnich dniach wznowiono w ograniczonym stopniu uboje w zakładzie van Rooi w Niderlandach. W rezultacie nadwyżka żywca okazała się mniejsza niż zakładano, a cena wzrosła o 1 cent. 
 
W minionym tygodniu w Niemczech na dużej giełdzie cena tuczników pozostała bez zmian na poziomie 1,66 euro za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc).  
 
W przeliczeniu na polską walutę daje to około 7,39 złotych, podaje portal warchlaki.com.pl.
 
Cena ta obowiązuje od 18 do 24 czerwca bieżącego roku. 
 
Na opublikowanej 19 czerwca niemieckiej małej giełdzie cena żywca wieprzowego spadła o 2 centy do wartości 1,70 euro za kg wbc, czyli około 7,58 złotych.
 
Na aukcji wystawiono 1300 tuczników w 9 partiach z czego sprzedano 3 partie i łącznie 530 zwierząt. 
 
Według ekspertów w najbliższych dniach można spodziewać się spadków cen żywca wieprzowego, która będzie konsekwencją zamknięcia niemieckiej ubojni i nadwyżki tuczników na rynku. 
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA