Rośnie pogłowie trzody chlewnej. Najszybciej na Podkarpaciu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
19-09-2014,14:50 Aktualizacja: 24-11-2014,14:53
A A A

Według wstępnych danych GUS pogłowie trzody chlewnej w czerwcu wynosiło 11724,1 tys. sztuk i było o 5 proc. większe niż przed rokiem.

Jak informuje Główny Urząd Statystyczny przez rok wzrosła liczebność wszystkich grup struktury stada świń - prosiąt, warchlaków, tuczników oraz trzody chlewnej o wadze 50 kg i więcej z przeznaczeniem na chów.

W stosunku do lipca roku ubiegłego w strukturze pogłowia trzody chlewnej ogółem zmniejszył się udział prosiąt, warchlaków o wadze od 20 do 50 kg i trzody chlewnej na chów o wadze 50 kg i więcej, w tym macior, a wzrósł udział trzody chlewnej na ubój o wadze 50 kg i więcej (tuczników).

W czerwcu pogłowie trzody chlewnej wynosiło 11724,1 tys. sztuk i było o 561,6 tys. sztuk (5 proc.) wyższe od stanu notowanego na koniec lipca 2013 r.

W sektorze prywatnym pogłowie wynosiło 11657,9 tys. sztuk i wzrosło przez rok o 565,0 tys. sztuk (5,1 proc.). W gospodarstwach indywidualnych było 9410,5 tys. sztuk świń, czyli 80,3 proc. krajowego pogłowia trzody chlewnej.

Z kolei w sektorze publicznym pogłowie zmniejszyło się w skali roku o 3,4 tys. sztuk (4,8 proc.).

W porównaniu z danymi z końca lipca 2013 r. pogłowie wzrosło w 14 województwach - najbardziej w podkarpackim (9,8 proc.), łódzkim (8,9 proc.) i lubelskim (8,3 proc.). Największy spadek zarejestrowano natomiast w województwach małopolskim (10,2 proc.) i dolnośląskim (3,6 proc.).

Od stycznia do czerwca br. przeciętne ceny 1 kg żywca wieprzowego w skupie wynosiły 4,96 zł i były o 5,9 proc. niższe od notowanych w analogicznym okresie 2013 r.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA