Cena tuczników w większości państw unijnych podniosła się nieznacznie lub pozostała bez zmian. W Niemczech w notowaniach dużej giełdy żywiec wieprzowy ustabilizował swoją cenę na poziomie sprzed tygodnia.
Rynek trzody chlewnej w Unii Europejskiej ustabilizował się. Ceny żywca wieprzowego w Niemczech i Danii pozostały bez większych zmian.
Ceny tuczników w ostatnim tygodniu stycznia w Niemczech wzrosły o 3 centy za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). Podobne trendy odnotowano w Danii, Belgii i Austrii - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej - POLPIG.
We Francji i Hiszpanii żywiec wieprzowy nieznacznie podrożał, a w Niderlandach jego cena została utrzymana na poziomie sprzed tygodnia.
Zwalczanie ASF nie polega tylko na odstrzale dzików - równocześnie musi być przestrzegana bioasekuracja, prowadzona identyfikacja i bezpieczna utylizacja padłych zwierząt oraz konfiskata żywności na granicach - przekonuje prof....
Jak podają eksperci w ostatnim tygodniu spodziewane były dalsze wzrosty cen. Miały one wynikać ze zwiększonego popytu na wieprzowinę importowaną przez Chiny.
Jednak w wyniku koronawirusa, który rozprzestrzenia się w tym kraju i możliwych ograniczeniach w wymianie handlowej, nie widać zmian cen wieprzowiny w Państwie Środka.
W ubiegłym tygodniu (4 lutego) w Niemczech opublikowano notowania tuczników na małej giełdzie. Cena żywca wzrosła tam o 1 cent do wartości 1,92 euro za kg wbc.
W przeliczeniu na polską walutę daje to około 8,18 złotych. Na aukcji wystawiono 2553 tuczników w 16 partiach z czego sprzedano 13 partii i łącznie 2165 zwierząt – podaje portal warchlaki.com.pl.
Dzień później (5 lutego) opublikowano notowania dużej giełdy, na której cena tuczników pozostała bez zmian na poziomie 1,85 euro za kg wbc (około 7,88 złotych).
Ustalona cena obowiązuje od 6 do 12 lutego bieżącego roku.
Duńczycy 6 lutego ogłosili notowania tuczników Danish Crown. Ich cena również pozostała bez zmian na poziomie 14 koron duńskich. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 7,97 złotych.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ