Tuczniki w Polsce na przełomie maja i czerwca skupowano średnio po 8,85 zł za kg wagi żywej. Cena ta była niemal o 2% wyższa niż uzyskiwali producenci przed tygodniem.
Gospodarz zaczynał hodowlę od 30 macior, a obecnie jego stado podstawowe zwiększyło się do 120 sztuk. Specjalizuje się on w produkcji tuczników w cyklu zamkniętym oraz loszek hodowlanych. Dariusz Kaczmarek z Kołodziejewa w woj....
Najwyższe ceny skupu żywca wieprzowego uzyskiwali dostawcy w regionie środkowo-wschodnim Polski. Świnie rzeźne według wagi żywej kosztowały tam 8,90 zł za kg i były o 1,8% droższe niż przed tygodniem.
Na drugim miejscu uplasował się region południowo-wschodni, gdzie płacono 8,86 zł za kg oraz północny (8,85 zł za kg). Najniższe stawki uzyskiwali rolnicy w regionie zachodnim, gdzie średnia cena wynosiła 8,80 zł za kg i była o 5 gr za kg niższa od średniej krajowej.
Za tuczniki w klasie S płacono średnio 11,65 zł za kg masy poubojowej schłodzonej, czyli o 1,7% więcej niż przed tygodniem. Klasa E była wyceniona na 11,57 zł, klasa U na 11,27 zł, a klasa R 10,98 zł. Dostawcy za świnie w klasie O uzyskiwali średnio 10,09 zł za kg.
Średnie ceny sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce na przełomie maja i czerwca wynosiła 12,58 zł za kg i była ona o 1,3% wyższa niż przed tygodniem.
Krajowe zakłady sprzedawały schab środkowy bez kości średnio po 20,47 zł za kg, a z kością za 17,58 zł za kg. Szynka wieprzowa kosztowała 17,51 zł, łopatka 16,27 zł, szynka gotowana 25,93 zł, a mięso mielone 18,76 zł.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ