Krajowa Rada Wieprzowiny rozmawiała z politykami o wsparciu dla hodowców
Rolnicy, hodowcy i producenci trzody chlewnej oraz przedstawiciele branży mięsnej tworzący Krajową Radę Wieprzowiny, w końcu ponownie spotkali się z przedstawicielami ministerstwa rolnictwa.
Sekretarz stanu Jacek Czerniak 30 kwietnia spotkał się z przedstawicielami Krajowej Rady Wieprzowiny.
Wiceminister poinformował o dostępnych instrumentach i formach wsparcia przewidzianych w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej oraz w ramach pomocy krajowej.
- Krajowa Rada Wieprzowiny powstała 4 stycznia 2024 roku
- Celem KRW jest przygotowanie strategii rozwoju branży trzody chlewnej
- KRW stanowi głos ekspertów w sprawie odbudowy produkcji świń w Polsce
Giełda VEZG na początku maja nie uległa zmianie
W spotkaniu uczestniczyli także przedstawiciele Ministerstwa Rozwoju i Technologii oraz Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska.
Ich udział umożliwił przedyskutowanie kwestii dotyczących barier w rozwoju produkcji zwierzęcej wynikających z przepisów z zakresu ochrony środowiska oraz planowania przestrzennego.
Krajowa Rada Wieprzowiny do głównych barier zalicza ograniczenia wynikające z przepisów o ochronie środowiska regulujących wydawanie decyzji środowiskowych.
Barierą jest także gospodarka przestrzenna prowadzona przez gminy. W opinii rady faworyzuje ona strefy wielofunkcyjne z zabudową mieszkaniową względem stref produkcji rolniczej.
Przedstawiciele rolników do barier zaliczyli także niewystarczającą eliminację wirusa ASF ze środowiska, wynikającą z realizacji polityki w obszarze łowiectwa w zakresie odstrzału dzików.
Na spotkaniu ustalono strategię prowadzenia prac dotyczących najistotniejszych problemów i barier dla rozwoju sektora wieprzowiny.
Duńczycy stawiają na tucz. Czy to zagrożenie dla polskich producentów?
Szczegółowe zagadnienia z zakresu prawa ochrony środowiska oraz zagospodarowania przestrzennego przedyskutowane zostaną w zespołach tematycznych z udziałem przedstawicieli Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska oraz Ministerstwa Rozwoju i Technologii.
W zespołach mają zostać wypracowane kompromisowe rozwiązania bądź wyjaśnienia obowiązujących przepisów i ich praktycznego zastosowania.
Podczas spotkania ustalone zostały także ramy współpracy MRiRW z Krajową Radą Wieprzowiny w celu ułatwienia opracowania strategii rozwoju polskiego sektora trzody chlewnej i przetwórstwa wieprzowiny.
W skład Krajowej Rady Wieprzowiny wchodzą następujące organizacje:
- Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Rolników Indywidualnych Solidarność;
- Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej POLPIG;
- Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS;
- Polski Związek Niezależnych Producentów Świń;
- Stowarzyszenie Wieprz Polski;
- Związek Polskie Mięso;
- Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego UPEMI.