"Hotele dla świń" mają chronić zwierzęta przed chorobami

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Andrzej Borowiak PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
10-08-2021,15:05 Aktualizacja: 10-08-2021,15:10
A A A

W Chinach powstają wielopiętrowe fermy trzody chlewnej, określane przez media mianem "hoteli dla świń". Taka organizacja hodowli ma zmniejszyć szkody dla środowiska i chronić zwierzęta przed chorobami, w tym przed ASF.

Jedna z takich ferm w południowej części kraju ma 13 pięter, zaopatrzona jest w kamery monitoringu i obowiązują w niej środki bezpieczeństwa biologicznego.

walka z asf w polsce, bioasekuracja, pomoc de minimis, wsparcie dla hodowców świń

Można ubiegać się o refundację wydatków na bioasekurację

Rolnicy, którzy utrzymują trzodę chlewną do 27 sierpnia mogą ubiegać się o refundację do 50 proc. wydatków poniesionych na działania bioasekuracyjne - poinformowała Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Wsparcie ma...

Ma to uchronić 10 tys. hodowanych tam świń przed zagrożeniem ASF, który zaatakował w Chinach w 2018 roku i zmniejszył o połowę pogłowie trzody w kraju - podała agencja Bloomberga.

Chiny są największym producentem i konsumentem wieprzowiny na świecie, a zapewnienie dostaw tego mięsa i utrzymanie jego cen pod kontrolą uznawane jest przez władze za kluczowe z punktu widzenia stabilności społecznej.

Tamtejsze firmy, w tym Muyuan Foods i New Hope Group, budują obecnie kolejne gigantyczne fermy, naśladując przy tym rozwiązania stosowane przez dużych producentów w innych krajach do ochrony trzody przed chorobami.

NHG zbudowała już na przedmieściach Pekinu kompleks składający się z trzech pięciopiętrowych budynków zajmujących teren 20 boisk piłkarskich. Zakład ma produkować 120 tys. świń rocznie, a - jak zaznacza Bloomberg - jego zapach czuć z odległości kilometra.

walka z asf w polsce, sejmowa komisja rolnictwa, Jarosław Sachajko, odstrzał dzików, polski związek łowiecki

Dania wybiła dziki, bo "żyje ze świń". U nas to rolnicy targają się na życie

- Z materiału wynika jak zwykle, że będzie redukcja populacji dzików poprzez polowania i odstrzał sanitarny. Przecież to już słyszeliśmy 5 lat temu. Co się od tego czasu zmieniło? - dociekał poseł Jarosław Sachajko (Kukiz15) na sejmowej...

Według przedstawiciela firmy budynek zaopatrzony jest w systemy wentylacji, automatycznego karmienia i dezynfekcji, a roboty mierzą zwierzętom temperaturę, by szybko wykryć ewentualne choroby. Pracownicy muszą brać prysznic i zmieniać odzież za każdym razem, gdy wchodzą do budynku lub z niego wychodzą, co porównuje się do procedur w laboratoriach z klasą bezpieczeństwa biologicznego.

Wielopiętrowe "hotele dla świń" nie są w Chinach nowością, a lokalna prasa informowała o takich przedsięwzięciach już przed wybuchem epidemii ASF. Uznawano to wówczas za oznakę transformacji miejscowego modelu produkcji rolnej i odchodzenia od małych ferm na rzecz hodowli przemysłowej.

- Piętrowe budynki dla świń mają olbrzymie zalety. Oszczędzają energię i nie zajmują dużej powierzchni, a umożliwiają hodowlę wielu sztuk - mówił Xu Jiajing, menedżer jednej z firm prowadzących taką fermę w regionie Kuangsi, cytowany wiosną 2018 roku przez media.

Branżowe Porozumienie ds. Walki z ASF, asf, wirus asf, ognsko asf, sieci handlowe, wieprzowina, asf w Polsce, świnie

Sieci handlowe nie chcą mięsa ze stref ASF

"W imieniu Branżowego Porozumienia ds. Walki z ASF reprezentującego polskich rolników i przetwórców działających w branży mięsnej pragniemy zaapelować do Szanownego Pana Ministra o podjęcie pilnych działań oraz...

Transformację przyspieszył ASF, a odbudowa zdziesiątkowanego chorobą pogłowia trzody chlewnej w Chinach przebiegła szybciej od przewidywań dzięki agresywnemu powiększaniu zdolności produkcyjnych przez mega fermy.

Według danych Bloomberga w 2020 roku 57 proc. produkowanej w kraju wieprzowiny pochodziło z ferm wytwarzających co najmniej 500 świń rocznie, podczas gdy przed epidemią duże fermy odpowiadały tylko za 1 proc. produkcji.

- Duże hodowle przemysłowe w Chinach nie napotykają tymczasem na ograniczenia związane z dobrostanem zwierząt i kwestiami ekologicznymi, z którymi mierzą się producenci w wielu krajach zachodnich - ocenił Rupert Claxton, specjalista ds. rynku mięsa z firmy konsultacyjnej Gira.

- W Europie i USA są restrykcje dotyczące tego, jak duża może być ferma świń, ponieważ ludzie po prostu się sprzeciwiają. Nie chcą żyć w pobliżu tych wielkich zakładów. W Chinach nie wydaje się, żeby tak było. Jeśli zapadnie decyzja, że potrzebna jest ferma świń, miejsce jest dostępne - powiedział ekspert.
 

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA