Hodowcy sami mogą promować polską wieprzowinę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
30-09-2022,11:30 Aktualizacja: 30-09-2022,10:50
A A A

Hodowca trzody chlewnej i rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus Bartosz Czarniak,  kilka tygodni temu rozpoczął swój autorski projekt promujący polską wieprzowinę.

- Musimy rozpocząć promocję mięsa wieprzowego przez uświadamianie konsumenta co do jego wartości odżywczych i zdrowotnych. W związku z tym zainicjowałem akcję #polskawieprzowina, w ramach której mogą to robić sami rolnicy - tłumaczy Czarniak.

Hodowcy mogą publikować w mediach społecznościowych zdjęcia zwierząt utrzymywanych w dobrych warunkach dobrostanu oraz posiłku zawierającego wieprzowinę w roli głównej, wraz z krótkim komentarzem o jej wartości smakowej, odżywczej i kalorycznej.

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, Bartosz Czarniak

Tuczniki są tańsze, ale tylko chwilowo?

Cena świń na niemieckiej dużej giełdzie VEZG w notowaniach z 28 września odnotowała spadek. Zmalała ona o 10 centów do wartości 2 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę po kursie euro według NBP (4,8147), jest to 9,62 zł za kg wbc....

- Zachęcamy do udostępniania tego typu informacji w Internecie koniecznie z hasztagiem #polskawieprzowina, aby konsument na nowo odkrył zalety tego mięsa - komentuje Bartosz Czarniak i dodaje:

- Polska wieprzowina niestety jest w odwrocie. Tylko nieliczne markety zażyczyły sobie od zakładów mięsnych dostaw mięsa wyprodukowanego w naszym kraju. Ta akcja ma się przyczynić do jego większej promocji.

Wielu hodowców świń w ostatnich miesiącach rezygnowało z utrzymywania zwierząt z uwagi na brak stabilności na rynku.

Cena skupu tuczników często się zmienia nawet z dnia na dzień, co w niekorzystnej sytuacji może generować straty sięgające nawet 10000 zł na jeden transport zwierząt.

- Jeżeli konsumenci chcą wesprzeć polskich rolników zachęcam, żeby szukali w sklepie wieprzowiny oznaczonej Polską jako krajem pochodzenia - mówi Bartosz Czarniak i dodaje:

- Takie postępowanie może wymusić na handlu i zakładach mięsnych poszukiwania zwierząt z Polski, a nie szukanie ich za granicą.

Hodowca ma nadzieję, że ubojnie częściej będą ubijać polskie tuczniki, co może wpłynąć na lepsze ceny dla hodowców i producentów oraz promocję polskiego mięsa wieprzowego.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA