Hodowcy sami mogą promować polską wieprzowinę
Hodowca trzody chlewnej i rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus Bartosz Czarniak, kilka tygodni temu rozpoczął swój autorski projekt promujący polską wieprzowinę.
- Musimy rozpocząć promocję mięsa wieprzowego przez uświadamianie konsumenta co do jego wartości odżywczych i zdrowotnych. W związku z tym zainicjowałem akcję #polskawieprzowina, w ramach której mogą to robić sami rolnicy - tłumaczy Czarniak.
Hodowcy mogą publikować w mediach społecznościowych zdjęcia zwierząt utrzymywanych w dobrych warunkach dobrostanu oraz posiłku zawierającego wieprzowinę w roli głównej, wraz z krótkim komentarzem o jej wartości smakowej, odżywczej i kalorycznej.
Tuczniki są tańsze, ale tylko chwilowo?
- Zachęcamy do udostępniania tego typu informacji w Internecie koniecznie z hasztagiem #polskawieprzowina, aby konsument na nowo odkrył zalety tego mięsa - komentuje Bartosz Czarniak i dodaje:
- Polska wieprzowina niestety jest w odwrocie. Tylko nieliczne markety zażyczyły sobie od zakładów mięsnych dostaw mięsa wyprodukowanego w naszym kraju. Ta akcja ma się przyczynić do jego większej promocji.
Wielu hodowców świń w ostatnich miesiącach rezygnowało z utrzymywania zwierząt z uwagi na brak stabilności na rynku.
Cena skupu tuczników często się zmienia nawet z dnia na dzień, co w niekorzystnej sytuacji może generować straty sięgające nawet 10000 zł na jeden transport zwierząt.
- Jeżeli konsumenci chcą wesprzeć polskich rolników zachęcam, żeby szukali w sklepie wieprzowiny oznaczonej Polską jako krajem pochodzenia - mówi Bartosz Czarniak i dodaje:
- Takie postępowanie może wymusić na handlu i zakładach mięsnych poszukiwania zwierząt z Polski, a nie szukanie ich za granicą.
Hodowca ma nadzieję, że ubojnie częściej będą ubijać polskie tuczniki, co może wpłynąć na lepsze ceny dla hodowców i producentów oraz promocję polskiego mięsa wieprzowego.
#PolskaWieprzowina smakuje ze wszystkim i wszędzie!Tu na przykład cukinia nadziewana mięsem mielonym z łopatki nad Bałtykiem.A wiecie,że Wieprzowina w porównaniu z mięsem wołowym charakteryzuje się znacznie
— Bartosz Czarniak (@Bartosz_Czarnia) July 29, 2022
wyższą zawartością wielonienasyconych kwasów PUFA-tzw. „dobrego” tłuszczu pic.twitter.com/eqVs3aVvJc