ASF jest chorobą sezonową, co potwierdza doświadczenie z poprzednich lat. Aby ustrzec się choroby i konsekwencji z nią związanych należy bezwzględnie przestrzegać zasad bioasekuracji.
Afrykański pomór świń (ASF) jest chorobą zakaźną, która dotyka wyłącznie trzody chlewnej i dzików. Jak zaobserwowana w poprzednich latach liczba ognisk choroby diametralnie zwiększa się latem.
Wirus ASF w stadach trzody chlewnej pojawia się wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni, co potwierdza informacja o wyznaczeniu nowego ogniska choroby w woj. wielkopolskim.
W 2019 r. w Polsce odnotowano łącznie 48 ognisk ASF u trzody chlewnej. Najwięcej bo aż 21 z nich wystąpiło w woj. warmińsko-mazurskim, co stanowiło 44 proc. ognisk potwierdzonych w kraju.
Główny lekarz weterynarii wyznaczył 2. ognisko afrykańskiego pomoru świń w Polsce w 2020 roku. Niestety, wirus oficjalnie został potwierdzony w Wielkopolsce. Ognisko ASF nr 2. zostało potwierdzone na podstawie wyników badań z 5...
Na drugim miejscu znalazło się woj. lubelskie, gdzie poinformowano o 17 ogniskach (35 proc.). Dalej znalazło się woj. mazowieckie z 8 ogniskami (17 proc.) oraz woj. podlaskie, gdzie odnotowano 2 ogniska (4 proc.).
W minionym roku wystąpiło również 2477 przypadków choroby u martwych i odstrzelonych dzików.
Najwięcej ognisk potwierdzono w okresie wakacyjnym. W ciągu dwóch miesięcy choroba zaatakowała między innymi 6 dużych gospodarstw, w których łącznie utrzymywano 17 638 świń.
Pierwsze z nich wirus zaatakował 6 lipca i w wyniku choroby do uśpienia i utylizacji trafiło 1719 świń. Kolejne wystąpiło 22 lipca w gospodarstwie utrzymującym 203 zwierzęta.
W dniu 25 lipca wirus wdarł się do największej fermy, w której przebywało łącznie 9435 świń. Po kolejnych 4 dniach ognisko potwierdzono w gospodarstwie utrzymującym 2428 świń.
W drugim miesiącu wakacji odnotowano dwa ogniska. Pierwsze wybuchło 7 sierpnia we fermie utrzymującej 1849 świń, a drugie 9 sierpnia we fermie, w której przebywało 2004 świń.
Dane te potwierdzają, że nasilenie występowania choroby odnotowuje się latem. Jest to najprawdopodobniej związane z częstszym wychodzeniem rolników do lasu (np. na grzyby), co zwiększa ryzyko zawleczenia wirusa do fermy.
Aby ustrzec się choroby i konsekwencji z nią związanych należy bezwzględnie przestrzegać zasad bioasekuracji.
Tylko takie działanie może zmniejszyć ryzyko zawleczenia wirusa do chlewni.
-
Więcej aktualnych informacji na temat afrykańskiego pomoru świń znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ