Dopłaty do przechowywania wieprzowiny zawieszone
W Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji UE zawieszające do 8 maja składanie wniosków o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny.
FAMMU/FAPA informuje, że do tego dnia wnioski nie będą przyjmowane. Z kolei złożone od 29 kwietnia - w przypadku których decyzja o przyjęciu byłaby podjęta od 2 do 8 maja - zostaną odrzucone. Dokumenty o dopłaty można było składać od 9 marca.
Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku miało przywrócić równowagę w tym sektorze i wpłynąć na zwyżkę cen. Decyzję o zamknięciu systemu wsparcia podjęto po analizie sytuacji na rynku, która wskazuje właśnie na... wzrost stawek.
Komisja zamierza przedłożyć rozporządzenie zamykające system dopłat do zaopiniowania Komitetowi ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych.
Według danych Brukseli od 9 marca do 27 kwietnia w ramach tego mechanizmu państwa UE złożyły wnioski na 63,507 tys. ton wieprzowiny. O największe ilości wnioskowały Dania (15,25 tys. ton), Hiszpania (13,72 tys. ton), Niemcy (7,96 tys. ton) i Polska (7,65 tys. ton). W magazynach zgromadzono najwięcej elementów bez kości (63 proc. ogółu przechowywanego mięsa).