Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny po nowym roku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
24-11-2015,10:35 Aktualizacja: 24-11-2015,11:20
A A A

Komisja Europejska potwierdziła, że nowy system dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostanie uruchomiony na początku stycznia 2016 roku. Głosowanie nad projektem systemu tego wsparcia zaplanowano na 1 grudnia.

Bruksela zadecydowała o przywróceniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny podczas nadzwyczajnego posiedzenia Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady UE, które odbyło się 14 września - przypomina FAMMU/FAPA. Zdecydował o tym gwałtowny spadek cen tego gatunku mięsa na unijnym rynku z uwagi na wzrost produkcji wewnętrznej oraz rosyjskie embargo.

rynek mięsa, ceny mięsa, wieprzowina, wołowina, drób

Wieprzowina znów najbardziej taniała

We wrześniu z najważniejszych gatunków mięsa najbardziej (7,4 proc.) w skali roku potaniała wieprzowina. Za tonę płacono średnio 1465,70 euro. To jednak o 2,6 proc. więcej niż w sierpniu - informuje FAMMU/FAPA. Dla porównania średnia...

Rozszerzony został zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy o niższej wartości, które zostały najbardziej dotknięte przez restrykcje Moskwy, np. świeży smalec. Niektórzy producenci - Belgia, Francja, Dania i Holandia - ubiegali się o objęcie mechanizmem również innych elementów, jak tłuszcz, podroby i nóżki wieprzowe.

Zwiększono też o 20 proc. stawkę dopłat, aby zachęcić do wprowadzania do magazynów wyższych ilości produktów niż podczas marcowej edycji. Niższe stawki będą dotyczyły świeżego smalcu, ponieważ jego składowanie jest mniej kosztowne.

W marcu komisja wprowadziła dopłaty na osiem tygodni w związku z rosyjskim embargiem, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku Wspólnoty oraz spadek cen. Z rynku wycofano wówczas 64 tys. ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln euro. Najwięcej mięsa wprowadziły do magazynów Dania (24 proc.), Hiszpania (22 proc.), Niemcy (13 proc.), Polska (12 proc.) i Włochy (9 proc.).

Zainteresowanie dopłatami w całej Unii było tak duże, że w ciągu trzech dni mechanizm zamknięto. Z Polski napłynęło 29 wniosków na 5,3 tys. ton mięsa.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA