Ceny tuczników stabilne w maju. A jak będzie w czerwcu?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
09-05-2024,13:35 Aktualizacja: 09-05-2024,13:34
A A A

Tuczniki na dużej giełdzie niemieckiej nadal kosztują 2,20 euro za kg w klasie E. W przeliczeniu na polską walutę daje to 9,50 zł za kg w klasie E.

Stała cena tuczników wynika ze zrównoważonej relacji popytu do podaży, tym bardziej, iż tamtejszy rynek informuje, że po raz pierwszy od lat liczba ubojów w tym państwie nie spada, a ustabilizowała się na mniej więcej jednym poziomie.

– Po utracie wielu rynków trzecich w wyniku wystąpienia wirusa ASF, niemiecki przemysł wieprzowy dostosował się, kosztem zmniejszenia populacji świń i produkcji wieprzowiny, do obecnie panujących warunków – mówi Bartosz Czarniak z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.

ASF, obszar objęty ograniczeniami II, strefa niebieska, strefa różowa, ognisko ASF u dzików, Komisja Europejska, GLW

ASF. Zmiany w strefach nie wszędzie na korzyść hodowców

Główny lekarz weterynarii poinformował o zniesieniu kolejnych obszarów objętych ograniczeniami ASF. Niestety w części gmin zostały też wprowadzone większe obostrzenia. Zmiany w regionalizacji dotyczą zniesienia obszarów...

Zdaniem hodowcy może to oznaczać stabilizację na rynku, a przez to łatwiejsze przewidywanie co do kierunków cenowych na rynku.

– Jeśli ponadto rozmowy między rządami Chin i Niemiec w sprawie handlu mięsem zakończą się powodzeniem, to będzie można się spodziewać sporych podwyżek na rynku w związku ze zwiększonym zapotrzebowaniem na surowiec – dodaje Czarniak.

W Polsce, podobnie jak w Niemczech, nie widać wielkich zmian na rynku.

Ceny maksymalne oscylują w granicach 9,40-9,50 zł za kg w klasie E, czyli podobnie jak u naszego zachodniego sąsiada.

– Wielu rozmówców stwierdza, ze maj będzie miesiącem niezwykle spokojnym pod względem handlowym i nie należy się spodziewać większych wahań - mówi Bartosz Czarniak dodając:

wieprzowina, tuczniki, produkcja tuczników, konsmenci, mięsność tuczników, wybojowość tuczników, rasa puławska

Konsumenci oczekują jakości. Co mogą zrobić hodowcy świń?

Jak upodobania konsumentów wpływają bezpośrednio na hodowców i producentów świń? Czy mogą oni w jakikolwiek sposób poprawić jakość wieprzowiny? – Dla konsumenta decydująca jest jakość mięsa. Jego nie interesuje ani...

– O wiele ciekawszy może być czerwiec, kiedy to już całkowicie wejdziemy w okres imprez na świeżym powietrzu, którym partneruje gastronomia oraz z kopyta ruszy sezon turystyczny wynikający ze zbliżających się wakacji.

Hodowca podkreśla, że obecnie niepokoić producentów i hodowców trzody chlewnej mogą niepewne ruchy na rynku zbożowym, gdzie cena jest w trendzie wzrostowym.

– Większość z nas, poza produkcją zwierzęcą, ma też produkcję roślinną. Nieco ponad rok temu mimo wysokich stawek za żywiec, byliśmy na granicy opłacalności, co było wywołane bardzo wysokimi stawkami za pasze – mówi Bartosz Czarniak dodając:

– Jak będzie teraz? Dobrze byłoby zachować zdrową relację cenową, gdzie zarówno producenci zbóż, jak i żywca mogliby zarabiać, ponieważ zaburzenie w tej strefie będzie powodowało późniejsze niemiłe konsekwencje dla obu branż.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 


 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA