Ceny tuczników są wysokie, ale nie gwarantują opłacalności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
30-05-2021,10:10 Aktualizacja: 29-05-2021,12:19
A A A

Cena tuczników w Polsce zmalała średnio o 30 groszy za kg wbc. Mimo że notowania wciąż są wyższe niż jeszcze kilka tygodni temu, opłacalność produkcji jest niska z uwagi na bardzo drogie pasze.

- Po wtorkowej lekkiej obniżce na parkiecie ISW, wszyscy spodziewaliśmy się wyhamowania wzrostów na VEZG i utrzymania stawek na zeszłotygodniowym poziomie. Tak też się stało - komentuje aktualną sytuację cenową w Niemczech Bartosz Czarniak, Wiceprezes Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej.

Tuczniki w Niemczech obecnie kosztują 1,54 euro za kg wbc co w przeliczeniu na polską walutę po kursie euro z 28 maja wg NBP (4,4845) daje 6,90 zł za kg wbc.

cena warchlaków w Danii, cena tuczników, trzoda chlewna, Danish Crown

Rynek trzody chlewnej w Danii jest stabilny

Ceny zarówno tuczników jak i warchlaków w Danii ustabilizowały się. Podobne trendy odnotowano w Niemczech, gdzie cena żywca wieprzowego utrzymała poziom sprzed tygodnia.    Warchlaki duńskie w notowaniach z 27 maja...

Cena tuczników w Polsce niestety wbrew nadziejom i oczekiwaniom hodowców, nie utrzymała się na dotychczasowym poziomie.

- Cena za wagę bitą ciepłą spadła o około 30 groszy. I tak w centralnej Polsce płaci się zwykle od 7,10 do 7,30 zł w klasie E, w zależności od wielkości dostawy. Oczywiście są to wartości maksymalne, jakie mi są znane. Pomimo, że stawki są nie tylko wyższe od niemieckich, ale też zdecydowanie wyższe aniżeli w styczniu, to jednak nie napawają one optymizmem - mówi Bartosz Czarniak.

Przy obecnych cenach zbóż, wśród których jęczmień u pośrednika potrafi kosztować 900 zł netto lub więcej, ciężko jest zarabiać na produkcji tuczników. Szczególnie dotyczy to producentów w cyklu otwartym. Wielu z nich zastanawia się nad wstawianiem kolejnych partii warchlaków.

- Wysokie koszty utrzymania stada i do tego koszty bioasekuracji, a także niepewność jutra w związku z ASF, nie napawają hodowców optymizmem. Ci często ograniczają produkcję, a nawet ją likwidują. Paradoksalnie więc, pomimo stosunkowo wysokich stawek, mamy bardzo ciężki okres w produkcji wieprzowiny w Polsce, w którym rolnik po raz kolejny walczy o utrzymanie się powyżej progu opłacalności - podsumowuje Bartosz Czarniak.

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
     
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA