Siekierski: produkcja trzody chlewnej powinna odbywać się w warunkach niemal laboratoryjnych
Bezpieczeństwo żywnościowe, obok militarnego, informatycznego, zdrowotnego i socjalnego, to jedno z przesłań, które będą nam przyświecały podczas sprawowania prezydencji w Radzie UE od 1 stycznia 2025 r. – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski.
Szef resortu rolnictwa uczestniczył w panelu dyskusyjnym „Nowe wyzwania przed Unią Europejską. Bezpieczeństwo żywnościowe Polski” podczas Regionalnego Forum Ekonomicznego „Nowa Energia” w Kielcach. Wskazywał tam m.in. na powiązanie wyżywienia i zdrowia społeczeństwa.
Siekierski: bezpieczeństwo żywnościowe priorytetem polskiej prezydencji w UE
„Rolnictwo to obecnie jedna z najważniejszych gałęzi polskiej gospodarki i fundament naszego bezpieczeństwa żywnościowego oraz socjalnego. Mówimy często o bezpieczeństwie ogólnym, militarnym czy socjalnym, ale nie możemy zapominać o bezpieczeństwie żywnościowym, które jest złożonym zagadnieniem powiązanym ze zrównoważonym rozwojem rolnictwa, zdrowiem ludności, jakością oraz środowiskiem i handlem. Podstawową i nieodłączną funkcją rolnictwa jest produkcja żywności, dlatego też śmiało można powiedzieć, że rolnictwo to bezpieczeństwo żywnościowe, bezpieczeństwo to wyżywienie, a wyżywienie to zdrowie” – podkreślał, cytowany w komunikacie MRiRW, minister Siekierski.
Jak dodawał, analiza bilansu obrotu produktami rolno-spożywczymi Polski za ostatnie lata świadczy o stabilnej samowystarczalności żywnościowej kraju. Nasz kraj w ocenie ministra ma dobre warunki naturalne do produkcji rolniczej i jest w stanie wyprodukować więcej żywności niż jedynie na własne potrzeby.
Minister Siekierski zapowiada przegląd Zielonego Ładu
„Od akcesji do UE polski eksport żywności wzrósł 10-krotnie. W 2023 r. osiągnęliśmy rekordowe dodatnie saldo w handlu towarami rolno-spożywczymi na poziomie około 18,6 mld euro. Jednocześnie import umożliwia wzbogacenie krajowej oferty o produkty, które z różnych względów naturalno-ekonomicznych nie są wytwarzane w kraju. Dzięki temu struktura spożycia żywności jest zdecydowanie bardziej urozmaicona” – powiedział szef MRiRW
Przytoczył też szacunki, zgodnie z którymi w 2050 r. będzie 10 mld ludzi na świecie. I aby pokryć światowe rosnące potrzeby w zakresie ilości i jakości pożywienia, produkcja rolna musi wzrosnąć o 75-80 proc.
Minister zwrócił też uwagę na dane mówiące o marnowaniu 30 proc. produkowanej na świecie żywności, gdy jednocześnie od 800 mln do nawet 1 mld ludzi cierpi z powodu niedożywienia.
„Gdy 20 lat temu wstępowaliśmy do Unii Europejskiej, były obawy o zalanie naszego rynku produktami z UE, ale okazało się, że to nasz eksport żywności wzrósł 10-krotnie. Polscy rolnicy zrealizowali z nadwyżką zobowiązanie wyżywienia społeczeństwa” – stwierdził Siekierski, dodając, że Polska eksportuje 40 proc. produkowanej żywności.
Resort rolnictwa planuje dodatkowe wsparcie dla hodowców trzody. Kiedy może ruszyć?
Wyraził przy tym ubolewanie, że jesteśmy zmuszeni importować wieprzowinę ze względu na spadek produkcji trzody chlewnej spowodowany przez ogniska afrykańskiego pomoru swiń (ASF).
„Wpływa to także na powstanie górki zbożowej” – przekonywał polityk.
Zapewniał, że jednym z wyzwań dla jego resortu jest obecnie odbudowa produkcji trzody chlewnej w Polsce. Przy tym jednak gospodarstwa muszą restrykcyjnie stosować zasady bioasekuracji.
„Produkcja trzody chlewnej powinna odbywać się w warunkach niemal laboratoryjnych, w cyklu zamkniętym – przy pełnym przestrzeganiu zasad bioasekuracji. Mimo wsparcia finansowego, wciąż mamy wiele do zrobienia w tej kwestii” – zaznaczył szef resortu rolnictwa.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś