Tuczniki w Europie są coraz tańsze. Głównym tego powodem jest przewaga podaży nad popytem oraz konkurencja na rynkach eksportowych ze strony USA, gdzie wzrosła produkcja wieprzowiny, a jej cena spadła do 1 $ za kg wagi bitej ciepłej.
Unijne rynki zanotowały spadek cen tuczników. W Danii cena obniżyła się o 3 centy we Francji o 6 centów, a w Polsce o 0,15 groszy za kg wagi żywej - podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Na rynkach Wspólnoty podaż przewyższa popyt, a ceny żywca maleją. Niekorzystną sytuację potęguje konkurencja na rynkach eksportowych ze strony USA, gdzie wzrosła produkcja wieprzowiny, a jej cena spadła do jednego dolara za kg wagi bitej ciepłej.
W Niemczech w ciągu ostatniego miesiąca ceny spadły o 20 centów i utrzymuje się tam wysoka nadprodukcja żywca wieprzowego. W notowaniach z dnia 19 października br. cena wyniosła 1,52 euro za kg, to o 3 centy mniej niż przed tygodniem.
Polskie ubojnie wykorzystując sytuację w Niemczech i obniżyły cenę o 10-30 groszy za kg. W dniu dzisiejszym niemiecka cena spadła o kolejne 3 centy, co pociągnie za sobą kolejne spadki cen w kraju.
Według notowań Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej w 42 tygodniu krajowa cena tuczników wyniosła 5,10 zł za kg wagi żywej, to mniej o 15 groszy za kg w stosunku z ubiegłym tygodniem.