Brakuje tuczników do uboju, a ich cena rośnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-07-2016,9:25 Aktualizacja: 01-07-2016,10:00
A A A

Cena żywca wieprzowego w Polsce podskoczyła o 10-20 groszy za kilogram. Z kolei w Niemczech wzrosła o 3 centy, a w Holandii aż o 5 centów.

Wzrost cen tuczników jest spowodowany ich ograniczoną liczbą na rynku. Mniejsza podaż żywca powoduje podbijanie ich cen szczególnie przez małe zakłady, które walczą o ten surowiec. Natomiast duże zakłady w tej sytuacji zmniejszają uboje. Według specjalistów z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej wzrost niemieckich cen oraz wysoki kurs euro spowodują dalsze wzrosty ceny tuczników.

brytyjska wieprzowina, breksit, żywiec wieprzowy

Brexit zwiększy konkurencyjność brytyjskiej wieprzowiny

Decyzja o wyjściu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej spowodowała spadek kursu funta. Obniżenie wartości brytyjskiej waluty będzie sprzyjało podniesieniu atrakcyjności tamtejszej wieprzowiny na rynku europejskim. Według danych z 29 czerwca za...

Według ich notowań w tygodniu 26 średnia cena tuczników w wadze żywej wyniosła 5,39 zł za kg, co oznacza wzrost o 11 groszy w stosunku do tygodnia poprzedniego.

Ograniczona liczba tuczników winduje ceny w górę w wielu krajach. W ubiegłym tygodniu niemiecka cena żywca wieprzowego wzrosła o kolejne 3 centy, co pociągnęło w górę notowania w wielu krajach Unii Europejskiej. Według notowań z 24 czerwca niemiecka cena osiągnęła poziom 1,67 euro za kg, a cztery dni później wyniosła 1,68 euro za kg.

Najlepsze ceny uzyskują hiszpańscy hodowcy, którzy dostają 1,7 euro za kg WBC. W Holandii ceny podskoczyły aż o 5 centów. Z kolei w Danii, Irlandii oraz Wielkiej Brytanii ceny z powodu osłabienia kursu funta pozostały na tym samym poziomie.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA