Brexit zwiększy konkurencyjność brytyjskiej wieprzowiny
Decyzja o wyjściu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej spowodowała spadek kursu funta. Obniżenie wartości brytyjskiej waluty będzie sprzyjało podniesieniu atrakcyjności tamtejszej wieprzowiny na rynku europejskim.
Według danych z 29 czerwca za jednego funta można kupić 1,21 euro, co oznacza spadek o 10 centów w stosunku do stanu sprzed referendum. Tym samym funt do dolara osiągnął najniższy od 1985 r. poziom, który obecnie wynosi 1,32 – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Wieprzowina nadal droga. W maju jej ceny w Europie wyraźnie rosły
Analizy pokazują dużą zależność ceny żywca wieprzowego w Wielkiej Brytanii od kursu funta do euro. Dzieje się tak, ponieważ 60 proc. spożywanej przez Brytyjczyków wieprzowiny trafia ze strefy euro.
Obniżenie kursu funta sprawia, że importowana wieprzowina stała się mniej konkurencyjna do surowca produkowanego lokalnie. Jednocześnie dewaluacja funta będzie sprzyjała podniesieniu konkurencyjności brytyjskiej wieprzowiny na rynkach eksportowych.
Bardziej atrakcyjne staną się również środki produkcji takie jak pasza, paliwo oraz nawozy.
Analitycy z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej podkreślają jednak, że nie tylko kursy walutowe będą oddziaływać na rynek wieprzowiny. Popyt i podaż w dalszym ciągu będą decydowały o sytuacji. Ważne będzie śledzenie wpływu ekonomicznej i politycznej niepewności na zachowania konsumentów.