Trzoda chlewna
RSS-
30-03-2015,13:15
Rośnie produkcja wieprzowiny. Ale ceny poniżej średniej z 5 lat
W 2014 roku produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się w stosunku do niskiego poziomu sprzed roku i przez 12 miesięcy wzrosła o 1,5 proc. do 22,7 mln ton. -
29-03-2015,22:45
Sytuacja jest stabilna, ale wirus ASF nadal bardzo groźny
Prof. dr hab. Zygmunt Pejsak z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - PIB w Puławach przyznaje, że afrykański pomór świń to wciąż olbrzymie zagrożenie dla hodowli trzody chlewnej w Polsce. -
28-03-2015,10:50
Międzynarodowa konferencja poświęcona ASF
To ludzie, a nie dziki stanową największe ryzyko rozprzestrzeniania się ASF na duże odległości w bardzo krótkim czasie. -
24-03-2015,19:30
Odrobaczanie tuczników? To nie wymysł lecz konieczność
Producenci tuczników nieco z przymrożeniem oka traktują glistę świńską i skutki, jakie może wywołać. Często da się usłyszeć opnie, że skoro nie widać jej w odchodach, to znaczy że jej nie ma. Nic bardziej mylnego. -
20-03-2015,9:15
Dopłaty do przechowywania mięsa cieszą się dużym zainteresowaniem
Polskie firmy złożyły już 38 wniosków na dopłaty do prywatnego przechowywania 6275 ton wieprzowiny. To drugie co do wielkości zapotrzebowanie na ten rodzaj unijnego wsparcia. -
18-03-2015,14:35
Tuczyć własne czy kupione prosięta?
Czy w obecnej sytuacji rynkowej lepszym rozwiązaniem jest produkcja tuczników w cyklu zamkniętym czy może tucz kupionych warchlaków w wadze 30 kg?