Do Azji trafia coraz więcej wieprzowiny
Najwięksi odbiorcy wieprzowiny z Azji sprowadzili przed rokiem 4,3 mln ton mięsa. To o 7 proc. więcej niż rok wcześniej. Popyt konsumencki pozostał tam bowiem wysoki, a podaż krajowa nie była wystarczająca do jego zaspokojenia.
Najbardziej zakupy zwiększyły Chiny i Korea Południowa, a w górę poszły też dostawy do Hongkongu - informuje FAMMU/FAPA. Chińczycy sprowadzali wieprzowinę głównie z państw UE, skąd pochodziło dwie trzecie całkowitego importu. Dostawy ze Wspólnoty do tego kraju wzrosły przez rok o 57 proc. do 580 tys. ton, natomiast z USA zmalały o 13 proc. do 102 tys. ton.
Cykl zamknięty produkcji świń nie jest opłacalny?
Koreańczycy zaimportowali z kolei w ubiegłym roku o jedną czwartą więcej wieprzowiny niż w 2014 r. - o 25 proc. dostawy zwiększyły państwa UE i Amerykanie. Epidemia pryszczycy w tym kraju jest nadal zagrożeniem dla produkcji, a popyt konsumencki pozostaje wysoki.
W 2015 r. zmalał natomiast import wieprzowiny do Japonii. Zmniejszyły się zwłaszcza zakupy w unijnych państwach (14 proc. do 270 tys. ton - przede wszystkim w Danii). Mniej wieprzowiny niż rok wcześniej dostarczyli także na tamtejszy rynek Amerykanie (6 proc.).
W 2014 r. import do Japonii był rekordowy z powodu epidemii pryszczycy, która ograniczyła produkcję. W 2015 r. - po poprawie sytuacji epidemiologicznej - poziom przywozu zaczął spadać i w br. spodziewane jest dalsze zmniejszenie japońskiego importu.