Produkcja wieprzowiny w Rosji jest opłacalna
Cena żywca wieprzowego w Rosji wzrosła do 106 rubli za kg (ok. 5,70 zł/kg), a średni zysk hodowców wynosi 38 rubli za kg (2,04 zł/kg) – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Koszt paszy w Rosji wynosi średnio 17 rubli za kg (0,91 zł/kg). Przyjmując, że jej zużycie na jeden kilogram przyrostu wynosi 2,8 to daje koszt paszy na poziomie 47,6 rubli na kg (2,56 zł/kg).
Rosja produkuje coraz więcej wieprzowiny
Zakładając, że koszt żywienia stanowi 70 proc. wszystkich wydatków na fermie, to całkowity koszt produkcji wynosi 68 rubli na kg (3,66 zł/kg). Przy średniej cenie 106 rubli za kilogram żywca zysk hodowcy kształtuje się na poziomie 38 rubli/kg.
Mimo wysokiej opłacalności są również tacy producenci, którzy generują straty i zamykają biznes. Rosja dzięki możliwości produkcji taniego zboża oraz zasobów ropy i gazu ma potencjał by znaleźć się na czele krajów, gdzie koszt uzyskania kilograma wieprzowiny mógłby być najmniejszy.
Jednak kraj ten powoli zbliża się do samowystarczalności w produkcji wieprzowiny. Wynika to z działań samych producentów, którzy przez swoje organizacje próbują zatrzymać nowe inwestycje w celu uniknięcia lokalnej nadprodukcji.