Apelują o zakup polskich produktów na Wielkanoc

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
07-04-2023,17:20 Aktualizacja: 07-04-2023,17:22
A A A

Producenci i przetwórcy żywności apelują do konsumentów o wybieranie polskich produktów na Święta Wielkanocne.

"Niebawem, przygotowując się do Świąt Wielkiej Nocy, Polacy ruszą na zakupy. Wybierając miejsce zakupów warto pamiętać o naszych "małych ojczyznach" - warzywniaku za rogiem, lokalnym sklepie mięsnym, rodzinnej piekarni czy mleczarni. Sięgajmy po artykuły z biało-czerwonym oznaczeniem "Produkt Polski" czytamy w apelu 15 organizacji producentów i przetwórców żywności skierowanym do konsumentów.

Wspierając lokalny rynek dbamy o dziedzictwo kulinarne naszego regionu, chronimy miejsca pracy naszych bliskich i wspieramy przedsiębiorczość w regionie.

produkcja serów, twarogów, przetwory mleczne, mleko, bydło mleczne, hala łukowa, robot udojowy

Krowy utrzymuje w hali łukowej, a z ich mleka produkuje sery

Tygodniowo przerabia 500 litrów mleka, z którego produkuje sery podpuszczkowe i dojrzewające oraz jogurty, śmietanę i masło. Największym zainteresowaniem cieszą się świeże sery podpuszczkowe, które stanowią 80% asortymentu....

Ceny podstawowych produktów spożywczych, jak pieczywo, jaja, mięso czy nabiał urosły do wysokiego poziomu. Inflacja uderza nie tylko w konsumentów. O przetrwanie walczą także przedsiębiorcy i producenci rolni.

Autorzy apelu informują, że w 2022 roku upadło 4 tysiące małych, polskich sklepów, a 10 tysięcy zawiesiło swoją działalność. Dramatycznie spada także liczba gospodarstw rolnych. W tym samym czasie zagraniczne sklepy wielkopowierzchniowe odnotowały rekordowe zyski.

"My - producenci, wytwórcy, rzemieślnicy - nie przegrywamy jakością. Padamy pod presją sieci handlowych i sztucznie zaniżanych przez nie cen oferowanych za nasze produkty, które często bywają niższe od rzeczywistych kosztów produkcji. Nie jesteśmy w stanie wytworzyć kilograma sera za 15 złotych, kiełbasy za 12 czy bochenka chleba za 2 złote. Nie mamy też wielomilionowych środków na reklamę" informują autorzy.

Ich zdaniem jeśli nie zatrzymamy fali bankructw kolejnych przedsiębiorstw produkcyjnych i handlowych, to wkrótce będziemy skazani przede wszystkim na produkty odmrażane oraz importowane.

#HodowcyRazem, mięso, drób, wieprzowina, wołowina, greenwashing, produkty roślinne, konsumenci, definicja mięsa

Definicja mięsa odpowiedzią na nieuczciwe praktyki

Hodowcy wnioskują o wprowadzenie definicji mięsa i innych wypracowanych terminów określających produkty powstałe z tego surowca. Problem nadużywania pojęcia "mięso" został zauważony zarówno na poziomie europejskim jak i...

Producenci i przetwórcy żywności apelują więc do konsumentów, aby ci nie kierowali się tylko ceną, ale przede wszystkim pochodzeniem produktów oraz ich składem.

"Sieci handlowe niskimi cenami zachęcają Was do zakupów produktów pochodzących głównie z zagranicy. W ten sposób dbają o swoich rolników i przetwórców. Miejcie świadomość, że niska cena nie oznacza produktu równowartościowego z naszymi, polskimi, regionalnymi i lokalnymi wyrobami. Szczególnie teraz pamiętajcie, że niższa cena z reguły znaczy gorszą jakość i smak" czytamy w apelu.

"Pokażmy naszą solidarność z krajowymi producentami! Kierujmy się patriotyzmem konsumenckim, spędźmy te święta z wyjątkowym smakiem lokalnych i polskich produktów spożywczych. Wybór tego, co choć nieco droższe, ale wysokiej jakości, pozwoli także ograniczyć tak powszechne marnowanie żywności" podsumowują przedstawiciele organizacji.

Pod apelem podpisały się następujące organizacje:

tuczniki, tuczarnia, trzoda chlewna, produkcja świń, chlewnia, wentylacja, ruszt, karmidła, Big Dutchman, bioasekuracja

Zarabia na świniach, więc modernizuje swoje chlewnie

- To był na prawdę dobry rok dla producentów tuczników w cyklu otwartym, takich jak ja. Dzięki temu udało mi się wyremontować chlewnię na 1000 sztuk i wprowadzić do niej zwierzęta - mówi producent Sebastian Stępień. Sebastian...

  • Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej Polpig
  • Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw - Spółdzielnia Osób Prawnych
  • Ogólnopolski Cech Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy
  • Polski Związek Niezależnych Producentów Świń
  • Federacja Gospodarki Żywnościowej RP
  • Związek Zawodowy Rolnictwa Samoobrona
  • Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny
  • Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu
  • Związek Polskie Mięso
  • Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Ogólnopolskie Stowarzyszenie Wieprz Polski
  • Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza
  • Prezes Zarządu Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Rolników Indywidualnych "Solidarność"
  • Krajowa Unia Producentów Soków
  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)




 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA