Inne
RSS-
25-05-2016,10:35
Laboratorium oceny pasz już otwarte
W Jeżewie Starym na Podlasiu zakończył się kolejny etap modernizacji obiektu laboratoryjnego, w którym oprócz oceny mleka można analizować skład pasz. Obiekt należy do Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. -
24-05-2016,20:15
Światowy Dzień Mleka – 25 maja
25 maja przypada Światowy Dzień Mleka, którego celem jest propagowanie wiedzy o walorach odżywczych mleka i jego przetworów oraz korzyści płynących z ich spożywania. -
20-05-2016,8:30
Drób taniał najbardziej ze wszystkich gatunków mięsa
W krajach Unii Europejskiej drób był tańszy niż na globalnym rynku. Mieszkańcy Wspólnoty więcej musieli natomiast zapłacić za wołowinę i przede wszystkim wieprzowinę. -
13-05-2016,13:30
Mięso i kiełbasy coraz chętniej kupowane
Mięso i wędliny jest chętnie kupowane przez Polaków. Wydajemy na nie około 22 mld złotych rocznie - informuje Związek Polskie Mięso na podstawie danych Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia. -
11-05-2016,13:20
Opieka nad Alpakami
Opieka nad Alpakami wymaga od człowieka nie tylko cierpliwości, ale także umiejętności i specjalistycznej wiedzy. Kwalifikacje najlepiej zdobywać od najlepszych – w przypadku hodowli alpak, drogą do doskonałości jest poznanie filozofii Camelidynamics. -
09-05-2016,18:40
Emisja azotu do środowiska ma być zmniejszona
Zmiany mają sprzyjać gospodarstwom ekologicznym, bo niemieckie ministerstwo środowiska w sprawie emisji azotu planuje jego zmniejszenie do roku 2050 r. Jest to projekt, który narzuci niemieckim rolnikom ograniczenia w prowadzaniu azotu do środowiska.