Optymalna wysokość cięcia kukurydzy na kiszonkę zdaniem specjalistów z firmy LG to 15-20 cm od ziemi. Mimo, że dolna część rośliny jest mniej strawna, to zawarte w niej włókno stymuluje przeżuwanie i produkcję śliny u krów.
Niskie koszenie kukurydzy powoduje wzrost zawartość włókna w kiszonce oraz zwiększa ryzyko jej zanieczyszczenia ziemią lub pisakiem. Natomiast wysokie cięcie podwyższa koncentrację energii i suchej masy zbieranego materiału.
Kukurydzę przeznaczoną na kiszonkę należy zawsze zbierać powyżej poziomu zanieczyszczeń, które najczęściej sięgają wysokości 12-15 cm od ziemi. Jeżeli deszcz zmyje ziemię z roślin, to koszenie nawet na wysokości 15-20 cm od ziemi zabezpiecza przed nadmiernym zabrudzeniem sieczki.
Warsztaty Kukurydziane, które odbyły się w Gospodarstwie Rolnym Janiny Madej w Grubnie, były okazją do zapoznania się ze skutecznością zabiegów wykonanych produktami BASF i nawozami ADOB na plantacji kukurydzy LG. Przeprowadzono...
- Jeżeli rośliny są cięte zbyt wysoko zostawiamy na polu nawet 8 ton świeżej zielonki z ha. Dodatkowo obniżając wysokość cięcia zwiększamy wilgotność sieczki, gdyż rośliny najwięcej wody gromadzą w dolnej części łodygi. Należy jednak pamiętać, aby kosić kukurydzę powyżej poziomu zabrudzenia ziemią – podczas Warsztatów Kukurydzianych w Grubnie mówił Marek Skwira z firmy LG dodając, że optymalna wysokość zbioru to 15-20 cm od ziemi.
Zdaniem fachowca pozostawienie dużej ilości zielonej masy na polu nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Mimo, że dolna część rośliny jest mniej strawna, to zawarte w niej włókno stymuluje przeżuwanie i produkcję śliny u krów.
Dodatkowo w przypadku opóźnionego zbioru roślin niższe cięcie zwiększa wilgotność sieczki, co przekłada się na jej lepsze ubicie silosu.