Unia sprowadza więcej mięsa owczego i koziego
Od stycznia do końca maja kraje Unii Europejskiej sprowadziły 115,6 tys ton mięsa owczego i koziego (w tym żywca). To o 8,4 proc. więcej niż o tej porze rok wcześniej.
Eksperci podkreślają, że tradycyjnie największy udział (89,2 proc.) w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia. Z tego odległego kraju sprowadzono do UE 103,1 tys. ton mięsa, czyli o 11,3 proc. więcej w porównaniu z ubiegłorocznym wynikiem - informuje FAMMU/FAPA.
Większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii (7,3 tys. ton, -19,6 proc.), Macedonii (1,8 tys. ton, +21,2 proc.), Chile (ponad 1 tys. ton, -9,8 proc.), Urugwaju (883 tony, -22 proc.), Islandii (667 ton, +300 proc.) oraz z Argentyny (386 ton, -8,9 proc.).