Unia sprowadza więcej mięsa owczego i koziego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
05-09-2016,12:30 Aktualizacja: 05-09-2016,12:59
A A A

Od stycznia do końca maja kraje Unii Europejskiej sprowadziły 115,6 tys ton mięsa owczego i koziego (w tym żywca). To o 8,4 proc. więcej niż o tej porze rok wcześniej.

Eksperci podkreślają, że tradycyjnie największy udział (89,2 proc.) w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia. Z tego odległego kraju sprowadzono do UE 103,1 tys. ton mięsa, czyli o 11,3 proc. więcej w porównaniu z ubiegłorocznym wynikiem - informuje FAMMU/FAPA.

Większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii (7,3 tys. ton, -19,6 proc.), Macedonii (1,8 tys. ton, +21,2 proc.), Chile (ponad 1 tys. ton, -9,8 proc.), Urugwaju (883 tony, -22 proc.), Islandii (667 ton, +300 proc.) oraz z Argentyny (386 ton, -8,9 proc.).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA