Inne
RSS-
30-04-2016,5:40
Karmimy alpaki - porady dla hodowców alpak
Prawidłowe odżywianie alpak to jeden z najważniejszych czynników warunkujących ich zdrowie. Niezależnie od tego czy pochodzą z Chile, czy mieszkają w Polsce obowiązują je te same reguły żywienia. -
27-04-2016,17:25
Alpaki - podstawowe informacje
Łagodny charakter, przyjazne spojrzenie i ciepłe włókno - to cechy, dzięki którym alpaki zyskują coraz większą popularność wśród miłośników zwierząt i aktywnego wypoczynku. Te atuty zachęcają także do ich zakupu, ale czy zawsze jest to dobra decyzja? -
26-04-2016,8:05
Zakaz stosowania pasz GMO to bomba zegarowa
Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej przekonuje, że nowelizacja przepisów doprowadzi do znacznego spadku produkcji zwierzęcej i utraty konkurencyjności produktów pochodzenia zwierzęcego z polskiego rynku. -
22-04-2016,10:15
Unia produkuje coraz więcej mięsa koziego i owczego
Spożycie ogółem mięsa koziego i owczego w Unii zwiększyło się przez rok o 6,2 proc. do 1 mln 97 tys. ton. Konsumpcja na jednego mieszkańca zostanie na poziomie 1,9 kg. -
22-04-2016,8:45
Przez 12 lat mięso w Polsce podrożało o 35 procent
Od wejścia Polski do UE 1 maja 2004 roku ceny detaliczne mięsa i jego przetworów wzrosły w naszym kraju o 35 proc., czyli więcej niż przeciętnie w UE. To jednak mniej niż w większości nowych członków Wspólnoty. -
18-04-2016,10:45
Strzeżmy się przed botulizmem. Ta choroba może zabić
Serwis prewencyjny Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego informuje, że do zachorowania na botulizm dochodzi w wyniku spożycia żywności czy paszy zanieczyszczonej przez Clostridum botulinum i/lub toksyny botulinowe produkowane przez bakterie.