Wiemy, dlaczego rosły ceny skupu brojlerów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP, (em) | redakcja@agropolska.pl
08-01-2020,8:10 Aktualizacja: 08-01-2020,8:15
A A A

Wysokie ceny kurcząt rzeźnych w ostatnim miesiącu 2019 roku były następstwem wyjątkowo niskiej produkcji piskląt w listopadzie, a nie - jak do tej pory powszechnie sądzono - zastępowania drożejącej wieprzowiny mięsem drobiowym.

To najważniejszy wniosek z najnowszej analizy rynku skupu brojlerów kurzych przeprowadzonej przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz. - W grudniu 2019 roku, mieliśmy do czynienia ze złamaniem wieloletnich schematów cenowych na rynku skupu kurcząt rzeźnych. Kilogram żywca, zamiast wyraźnie tanieć, istotnie drożał - mówi Katarzyna Gawrońska, dyrektor izby.

ptasia grypa, produkcja drobiu, produkcja jaj, handel mięsem

Ptasia grypa blokuje eksport drobiu i jaj

Sprzedaż polskiego mięsa drobiowego rosła w tempie 12 proc. rocznie, z czego połowa była zasługą dwóch niedawno odzyskanych rynków: chińskiego i południowoafrykańskiego. Znów je tracimy. "Dziennik Gazeta Prawna"...

- Analitycy KIPDiP byli przekonani, że sytuacja ma związek z występowaniem ASF w Polsce, drożejącą wieprzowiną i substytucją wieprzowiny drobiem. Tymczasem okazało się, że w listopadzie doświadczyliśmy aż 22 procentowego spadku produkcji piskląt w stosunku do października, co przełożyło się na wzrosty cen w skupie kurcząt - tłumaczy ekspertka.

Zwraca ponadto uwagę, że w ostatnich dniach grudnia za kilogram żywca brojlerów płacono średnio 3 złote i 35 groszy, czyli aż o 26 procent więcej niż rok wcześniej.

W listopadzie 2019 roku, zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego, wyprodukowano ponad 94,6 mln piskląt kurcząt rzeźnych, czyli aż o 27,1 mln mniej niż w październiku oraz o dwa miliony mniej niż rok wcześniej.

Listopad był także - jak dotąd - jedynym miesiącem w minionym roku, kiedy liczba piskląt kurcząt rzeźnych wyprodukowanych w Polsce spadła poniżej 100 milionów sztuk.

grypa ptaków, drób, wielkopolskie, lubelskie, wirus h5n8, ognisko ptasiej grypy, ferma drobiu, indyki, kury nioski

7 ognisk grypy ptaków w Polsce. Czy będą kolejne?

Główny Inspektorat Weterynarii informuje, że w dniach od 31 grudnia 2019 roku do 3 stycznia tego roku w Polsce potwierdzono 7 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 u drobiu. Wszystkie ogniska grypy ptaków...

- Rynek żywca jest bardzo wrażliwy na zmniejszoną podaż piskląt ponieważ o jednodniowe ptaki krajowi producenci muszą konkurować z importerami polskich piskląt, głównie z Ukrainy i Białorusi. Eksport piskląt z Polski utrzymuje się w ostatnich miesiącach na poziomie około pięciu procent całkowitej produkcji w naszym kraju - wyjaśnia Gawrońska.

Zdaniem dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz sytuacja związana z niedoborem piskląt powinna się normalizować. Co więcej, jej wpływ na wzrost cen skupu  powinien być coraz mniejszy.

- Będzie to wynikało z prawdopodobnego zamknięcia rynków eksportowych w związku z grypą ptaków: z jednej strony nie będzie można eksportować piskląt do niektórych państw, a z drugiej strony zmniejszy się popyt na eksport mięsa poprzez zamknięcie rynków innych krajów - podsumowuje ekspertka.
 



Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA