Sprawdź jak ukształtowały się ceny żywca drobiowego

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
12-05-2020,9:15 Aktualizacja: 12-05-2020,9:12
A A A
Spadek ceny kurcząt brojlerów na przełomie kwietnia i maja 2020 r. wyhamował. Ceny zbytu mięsa drobiowego wyraźnie podskoczyły, a żywca i tuszek indyczych nadal spadają.
 
Spadki cen kurcząt brojlerów wyhamowały. Według danych Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa za asortyment ten na przełomie kwietnia i maja dostawcom płacono średnio 2,95 złotych za kilogram.
 
Było to o 2 grosze więcej niż w poprzednich notowaniach. Cena ta była także o 9% niższa niż przed miesiącem oraz o 15% niższa niż przed rokiem. 
 
ceny drobiu, żywiec drobiowy, indyki, kurczęta, tuszki, brojlery, eksport, import, Polska

Ceny drobiu lecą w dół

W krajowym skupie od połowy marca utrzymuje się spadek cen żywca drobiowego. W ślad za nim tanieje również mięso drobiowe w zbycie.   Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w dniach 13-19 kwietnia...
W dniach 27 kwietnia - 3 maja bieżącego roku żywiec indyczy kupowano po 4,69 złote za kilogram.
 
Było to o 1,5% taniej niż w poprzednim tygodniu, o 13% taniej niż miesiąc wcześniej oraz o 16% taniej niż w porównywalnym tygodniu 2019 r. 
 
W zakładach drobiarskich za tuszki kurcząt patroszonych płacono przeciętnie 4,17 złotych za kilogram.
 
Cena ta była o 23% wyższa niż przed tygodniem i o 0,4% wyższa niż przed miesiącem, ale o 24% niższa niż przed rokiem. 
 
Tuszki indyków zbywano po 8,46 złotych za kilogram, czyli o 2% taniej niż w poprzednim notowaniu, o 14% taniej niż przed miesiącem oraz o 7% taniej niż przed rokiem.
 



 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA