Salmonella w jajach ściółkowych firmy Polskie Fermy
Państwowa Inspekcja Sanitarna w wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego wykryła bakterię Salmonella w jednej partii jaj firmy Polskie Fermy, dostępnych w sklepach Stokrotki.
Sanepid poinformował, że nie należy spożywać jaj o numerze partii 21.12.2020.O8 tej firmy, szczególnie na surowo z uwagi na możliwe zagrożenie dla zdrowia.
GIW: stada niosek będą badane na obecność salmonelli
Ostrzegł też, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Konsumenci, którzy kupili produkt z wymienionych partii w jednym ze sklepów Stokrotka, mogą dokonać zwrotu w najbliższym sklepie sieci.
"Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu), zostanie zwrócony koszt nabycia produktu" - zapewnił GIS.
Jednocześnie przekazał szczegóły dotyczące produktu. To jaja kurze ściółkowe, oznaczone na skorupce kodem - 2PL 14131317 z terminem przydatności do spożycia 21 grudnia 2020 r., o numerze zakładu pakowania - PL 16075903. Producentem są Polskie Fermy Grupa Producentów z Korfantowa. Fermą, z której pozyskano jaja, jest Ferma Niosek Ząbkiewicz z Radzanowa.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami są tutaj.
-
Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych