Na rynku brakuje jaj. Ceny idą w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: KIPDiP (em) | redakcja@agropolska.pl
16-02-2021,8:10 Aktualizacja: 16-02-2021,8:45
A A A

Popyt na jaja spożywcze zaczyna przewyższać ich podaż. Na przełomie stycznia i lutego doszło do gwałtownego wzrostu stawek, jakie podmioty pakujące oferują producentom.

- Według naszych szacunków ceny skoczyły o około 18-20 procent. Obecnie mamy do czynienia z konsolidacją, po której może nastąpić kolejny ruch stawek w górę. Na rynku pojawiła się duża nerwowość związana z brakiem pewności dostaw - mówi Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

drób, ceny drobiu, pasze, ceny pasz, hpai, Covid-19, żywiec drobiowy, hodowcy drobiu, zakłady mięsne, KRD-IG

Kryzys polskiego drobiarstwa wywołany wzrostem cen pasz

Polskie drobiarstwo w ubiegłym roku przeżyło najtrudniejszy okres w historii. Wpłynęły na to pandemia koronawirusa oraz grypa ptaków. HPAI w nowym roku również dziesiątkuje stada drobiu w Polsce. Wciąż trwa również pandemia...

Za presję na wzrost hurtowych cen jaj odpowiadają likwidacje drobiu w całej Europie i Azji będące następstwem grypy ptaków.

Analitycy KIPDiP podliczyli, że z powodów zakażenia wirusem HPAI albo działań prewencyjnych, w tylko Polsce, wyłączono z produkcji ponad dwa miliony ptaków. Skala tego zjawiska w wielu krajach jest jednak większa. W Korei Południowej zlikwidowano już 26 milionów sztuk drobiu, w tym kur nieśnych.

- Grypa ptaków wpływa na rynek nie tylko bezpośrednio, ale i pośrednio. Chodzi o psychologię, która każe podmiotom skupującym jaja konkurować o względy producentów w obawie przed pogorszeniem sytuacji - tłumaczy ekspertka.

Dyrektor KIPDiP zwraca uwagę, że oprócz rosnącego popytu detalicznego zwiększa się także zapotrzebowanie ze strony podmiotów przemysłowo przetwarzających jaja.

Raport Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz podkreśla, że duży wpływ na obecną sytuację na rynku ma niska baza produkcyjna, z jaką polskie oraz europejskie drobiarstwo weszło w obecny sezon grypy ptaków.

ptasia grypa, ognisko choroby, wirus HPAI, choroba potwierdzona w Polsce, woj. wielkopolskie, ferma drobiu

HPAI w Polsce. Kolejne dwa ogniska choroby

Służby weterynaryjne poinformowały dziś (15 lutego) o wystąpieniu dwóch kolejnych ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI). Pierwsze z nich potwierdzono w woj. lubuskim, a drugie w woj. wielkopolskim.    Ogniska ptasiej...

- Z powodu zmian strukturalnych związanych z transformacją rynku w kierunku chowów alternatywnych, a także w związku z ostrożnością wywołaną przez pandemię COVID-19, producenci zamawiali w ubiegłym roku zdecydowanie mniej piskląt. Dane wylęgowe pokazują, że w czerwcu 2020 roku skumulowana roczna liczba młodych ptaków była niższa o 12 proc. rok do roku. Biorąc pod uwagę naturalne przesunięcia produkcyjne w sektorze kur nieśnych skutki tego ograniczenia odczuwamy właśnie w tych dniach - wyjaśnia Katarzyna Gawrońska.

Dodaje, że z podobną sytuacją mamy do czynienia u większości europejskich producentów jaj.

Średnioterminowe prognozy sytuacji na rynku sporządzane przez analityków KIPDiP każą spodziewać się utrzymywania się zjawiska ograniczonej podaży i zwiększonego popytu.

Ma to mieć związek m.in. ze świętami wielkanocnymi, kiedy tradycyjnie rośnie zainteresowanie konsumentów jajami, a które przypadają już 4-5 kwietnia.

Presję na wzrost cen wywierać będą ponadto utrzymujące się na bardzo wysokich poziomach stawki pasz, które stanowią największą część drobiarskiego rachunku kosztów.

Polska jest szóstym co do wielkości producentem jaj w UE - roczna produkcja wynosi około 648 tys. ton. Szacuje się, że ponad 30 proc. wytwórczości trafia na eksport - głównie na rynek Wspólnoty.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA