Jaj nie zabraknie na Wielkanoc

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
31-03-2021,14:05 Aktualizacja: 31-03-2021,14:11
A A A

Podaż jaj na rynku krajowym rośnie i w najbliższym czasie nie należy spodziewać się większych zakłóceń, mimo że zagrożeniem dla branży jest grypa ptaków - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Jak zauważyła Katarzyna Gawrońska, dyrektor KIPDiP, jeszcze kilka tygodni temu hodowcy kur nieśnych obawiali się, że przed świętami wielkanocnymi jaj w Polsce może być mniej niż zwykle. Teraz widać, że tak nie będzie.

eksport jaj, pandemia koronawirusa, ministerstwo rolnictwa

Producenci jaj mniej zarabiają na eksporcie

W 2020 r. przychody uzyskane przez krajowych przedsiębiorców z eksportu jaj wyniosły około 203 mln euro wobec 226 mln euro w roku 2019 r - poinformowało ministerstwo rolnictwa. Spadek to efekt pandemii koronowirusa. Z najnowszych informacji...

Rynkowej stabilizacji na rynku pomogły lockdowny w Polsce i Europie, które wstrzymały zamówienia ze strony sektora restauracyjnego i hotelarskiego. Z tego samego powodu zmniejszył się popyt ze strony przemysłowych odbiorców jaj, którzy tradycyjnie o tej porze roku gromadzili zapasy surowca.

Analitycy Izby nie wykluczają jednak, że temu pozytywnemu dla konsumentów scenariuszowi mogą zagrozić wykryte niedawno ogniska grypy ptaków w jednym z polskich zagłębi produkcji jaj - powiecie żuromińskim. Kilka dni temu stwierdzono obecność wirusa w gminie Lutocin, gdzie na fermie było ok. 415 tys. kur niosek.

- Większa podaż jaj na rynku detalicznym nie oznacza, że konsumenci mogą liczyć na spadki cen. Na korekty nie pozwalają wysokie ceny surowców paszowych, które stanowią ok. 70-80 proc. kosztów producentów - tłumaczyła Gawrońska. Podkreśliła, że na koszty wpływają nie tylko drożejące zboża i soja, ale także osłabienie złotego.

Ekspertka zauważyła, że hodowcy kur nieśnych w Europie czują presję rządów i banków centralnych, która dotyczy wszystkich producentów żywności. Jaja - podobnie jak inne artykuły spożywcze - mają ważny udział w tak zwanych koszykach inflacyjnych, a więc w mechanizmach, na podstawie których kalkuluje się oficjalne wskaźniki wzrostu cen konsumpcyjnych.

cena drobiu, żywiec drobiowy, mięso,indyki, brojlery, wzrost cen,

Sprawdź aktualne ceny żywca drobiowego

Kurczęta i kaczki brojlery w drugim tygodniu marca podrożały. Z kolei indyki po dynamicznych wzrostach w styczniu i lutym potaniały.   Krajowi dostawcy za kurczęta brojlery, w dniach 8–14 marca, uzyskiwali średnio 3,61 zł za kg. Cena ta...

- Branża zdaje sobie sprawę, że jakiekolwiek większe - nawet uzasadnione podwyżki - mogłyby być obecnie odbierane przez władze fiskalne i monetarne jako działanie na szkodę całej gospodarki. Czujemy na sobie odpowiedzialność i zamierzamy zmieniać ceny jedynie w koniecznym zakresie - zapewniła dyrektor KIPDiP.

Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej ministerstwa rolnictwa, w połowie marca 100 szt. jaj klatkowych w zakładach pakowania (cena hurtowa) kosztowało 43,74 zł; ściółkowych 46,18 zł; z wolnego wybiegu 52,58 zł; z chowu ekologicznego 80,87 zł. W stosunku do cen sprzed roku jaja z tzw. chowu alternatywnego były nieco tańsze, a klatkowe nieco droższe (39,56 zł - 100 szt.). W Polsce, ok. 80 proc. jaj pochodzi z chowu klatkowego.

W handlu detalicznym i na targowiskach, stawki są na ogół wyższe, choć sieci stosują promocje zachęcając konsumentów do ich zakupu.

W najbliższej przyszłości Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz nie spodziewa się większych zmian na rynku, choć istotnym czynnikiem ryzyka dla producentów jaj jest grypa ptaków. W dłuższym terminie hodowcy liczą na to, że obecnie ograniczona przez występowanie wirusa baza produkcyjna będzie się stopniowo odbudowywała.

Najwięcej ferm kur nieśnych zlokalizowanych jest w woj. wielkopolskim i mazowieckim - blisko 60 proc. produkcji krajowej.

Polska jest szóstym producentem jaj w Unii Europejskiej. W naszym kraju utrzymywanych jest ok. 49 mln sztuk kur nieśnych. Rocznie produkujemy ponad 10 miliardów jaj, z czego ok. 30–35 proc. jest eksportowanych.
 


 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA