Drób
RSS-
11-12-2014,14:40
Polski drób jest zdrowy!? Kontrahenci sprawdzają producentów
Czy polskie kurczaki szprycuje się antybiotykami, bądź karmi hormonami wzrostu? I czy ptakom obcina się łapy i dzioby, by nie kaleczyły się nawzajem? -
08-12-2014,9:45
Produkcja drobiu rośnie wolniej niż w ostatnich 10 latach
Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) tempo wzrostu produkcji drobiu w 2014 r. wyniesie 1 proc. (107,6 mln ton) wobec 3 proc. w ostatniej dekadzie. -
02-12-2014,15:05
Rośnie unijny eksport drobiu. Produkty z kurcząt to podstawa
Według danych Brukseli w pierwszych trzech kwartałach br. UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad milion ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu. To o 3,4 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem. -
07-11-2014,11:20
Groźny wirus ptasiej grypy H5N8 blisko Polski. Czas bić na alarm?
Na fermie w niemieckiej miejscowości Heinrichswalde (powiat Vorpommern-Greifswald) wykryto wirusa ptasiej grypy. To szczególnie agresywny szczep, występujący dotychczas tylko w Azji. -
04-11-2014,15:25
Kujawsko-Pomorskie stawia na gęsinę. To smaczne mięso!
Na Kujawach i Pomorzu przybywa gospodarstw, w których powrócono do chowu gęsi. Bo gęsina cieszy się coraz większym powodzeniem wśród konsumentów. -
03-11-2014,13:40
Rośnie produkcja drobiu. Ale już nieznacznie, poniżej średniej
Według ostatnich prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowa produkcja drobiu zwiększy się w br. zaledwie o 1,1 proc. do 107,6 mln ton.