Hodowla gęsi to trudny rynek
10 marca 2015 roku w Międzyrzeczu Podlaskim odbyło się szkolenie dla hodowców gęsi, zorganizowane przez Sedar S.A i Cargill.
– Rynek gęsi jest rynkiem trudnym – powiedział prezes Sedaru Krzysztof Terlikowski. – Występuje wiele zagrożeń. W tej chwili mamy za dużo gęsi-matek, co wynika z czteroletniego cyklu produkcji. Na szczęście gęsina, która jest mięsem najzdrowszym staje się coraz popularniejsza w Polsce.
Profesor Grzegorz Tomczyk z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach przedstawił zagrożenie zdrowia gęsi w hodowlach. – Im więcej ptaków na fermie, tym większe zagrożenie – podkreślił. – Musimy być tego świadomi. Na szczęście poza ptasią grypą nie ma takiej choroby, aby w ciągu kilku dni padło wiele ptaków. Należy pamiętać, że gęsi najbardziej podatne są na choroby w pierwszych tygodniach życia, gdy wzrost jest bardzo intensywny.
Prelegent szeroko omówił toksykozy grzybicze i choroby środowiskowe. Przyczyną toksykoz są grzyby i pleśnie rozwijające się w paszach. Można temu zapobiec przez dodawanie do pasz dodatków chemicznych, ograniczających rozwój grzybów oraz przez właściwe przechowywanie pasz i ich komponentów.
Dr Stanisław Tokarzewski z AVIEkspert Specjalistycznej Przychodni Weterynaryjnej Chorób Ptaków w Lublinie omówił choroby bakteryjne występujące u gęsi – różycę oraz rimerelozę.
Różyca, w rejonach hodowli świń, często występuje w budynkach adaptowanych dla gęsi po tuczarniach. Powoduje ona spadek mięsności i upadki. Jest to zoonoza czyli choroba, która może przenosić się na człowieka.
Rimeleloza występuje u ptaków wodnych – gęsi i kaczek i pojawia się głównie w stadach rzeźnych. Główne jej objawy dotyczą układu oddechowego. – Zapobieganie obu tym chorobom jest możliwe przez podanie autoszczepionek, przygotowanych ze szczepów bakteryjnych, wywołujących problemy na danym terenie. Ważna też jest właściwa bioasekuracja, czyli dezynfekcja bieżąca i końcowa, dezynfekcja systemów pojenia, poprawna wentylacja i co bardzo ważne odrębność gatunkowa – podkreślał dr S. Tokarzewski.
W tym roku firma Cargill obchodzi 150 lat istnienia. Z tej okazji przedstawiciel firmy przedstawił jej historię, podkreślając, że „firma jest tyle warta, ile warci są klienci”.