Drób
RSS-
24-08-2017,18:35
Fipronil w polskich jajach? Badania zlecili przedsiębiorcy z Niemiec i Holandii
Jaja z polskich ferm miały zawierać fipronil. Tak wynika z badań przeprowadzonych w Niemczech i Holandii. Okazuje się jednak, że nie było to badanie urzędowe, lecz zlecone przez tamtejszych przedsiębiorców. -
24-08-2017,13:25
Za kilka lat nasz drób będzie najczęściej spożywanym mięsem na świecie
Na światowym rynku rośnie popyt na białe mięso. Według OECD-FAO w 2025 roku drób będzie najchętniej spożywanym mięsem na świecie. W 2016 r. konsumpcja wyniosła już 28,5 kg na osobę, zaś w bieżącym powinna sięgnąć 29 kg. -
24-08-2017,8:45
Inspekcja ostrzega hodowców drobiu. Grypa ptaków może wrócić
W Polsce na przełomie 2016 i 2017 roku odnotowano 65 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 u drobiu. Likwidacja ostatniego miała miejsce 20 kwietnia. Po trzech miesiącach od tego faktu kraj odzyskał status wolnego od grypy ptaków. -
23-08-2017,13:20
Gęsina nie tylko na św. Marcina. Festiwal kulinarny rozstrzygnięty
Konkurs kulinarny "Gęsina nie tylko na św. Marcina" adresowany był do szefów kuchni, wyłonionych w festiwalowych kwalifikacjach. Mniej doświadczeni adepci gastronomii też mogli jednak spróbować swoich sił i uczyć się od mistrzów. -
23-08-2017,8:05
GIS: ilości fipronilu w skażonych kurczakach nie zagrażają zdrowiu
Badania zablokowanego przez Inspekcję Weterynaryjną mięsa (w chłodniach składowych) wykonane w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach wykazały zawartość fipronilu na poziomie 0,016 mg/kg. -
22-08-2017,17:40
Mięso drobiowe źródłem bakterii wywołującej kampylobakteriozę
Bakterie wywołujące kampylobakteriozę są najczęściej spotykane na tuszkach drobiowych i są przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego człowieka. Aby ustrzec się przed chorobą należy dokładnie wysmażyć lub obgotować mięso drobiowe.