Drób
RSS-
01-02-2016,12:50
Jaja spożywcze coraz tańsze
Od stycznia do maja 2015 r. na unijnym rynku jaj dominował spadek cen. To efekt osłabienia popytu wewnętrznego oraz poprawy opłacalności produkcji z uwagi na obniżki kosztów pasz dla niosek. -
01-02-2016,8:05
Polska importuje miliony kur
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu podała najnowsze dane na temat importu kur. Najwięcej towarów sprowadzamy z Niemiec i Czech. -
30-01-2016,10:50
Ekologiczne jaja są bogate w kwasy omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3, obok kwasów omega-6, należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm nie potrafi ich zsyntetyzować i musimy ich sobie dostarczać wraz z dietą. Omega-3 znajdziemy m.in. w jajach z gospodarstw ekologicznych. -
27-01-2016,11:00
Ptasia grypa problemem we Francji
Problem z ptasią grypą mają Francuzi. By temu zapobiec, francuscy producenci drobiu mają wstrzymać się na kilka miesięcy z nową produkcją kaczek i gęsi, do czasu pełnej dezynfekcji gospodarstw produkcyjnych, ubojni i sprzętu po ogniskach zakażeń. -
21-01-2016,8:00
Polska ma 13 proc. udział w eksporcie unijnego drobiu
W zagranicznej sprzedaży dominowały - mimo spadku - produkty z kurcząt. Zmniejszyły się również wysyłki mięsa indyczego, żywca drobiu, mięsa kaczek i pozostałych produktów. W górę poszedł tylko wywóz gęsiny. -
19-01-2016,13:00
Kurczęta brojlerów coraz tańsze
W grudniu 2015 roku kurczęta brojlerów potaniały w 12 krajach Unii Europejskiej. W 10 państwach ceny poszły w górę, ale skala wzrostu nie przekraczała 3 procent.